ثبت شرکت

ثبت شرکت

ثبت شرکت-09129586944-sabteasrejadid.com


 

ثبت شرکت برای اعتبار بخشیدن به فعالیت ‌های اقتصادی صورت می گیرد که با توجه به نوع فعالیت هایی که قرار است تحت عنوان شرکت انجام شود، این شرکت ها به صورت تجاری یا مدنی ثبت می شوند. معمولاً ثبت شرکت نشان دهنده اعتبار و تعهداتی است که افراد در یک حوزه کاری به کارمندان و مشتریان خود می دهند. برای همین اغلب فعالیت ‌های اقتصادی پایدار و سودآور تمایل دارند تا شرکت خود را ثبت کرده تا بر ارزش و هویت آن بیافزایند.

برای ثبت شرکت نیاز است که در ابتدا با قوانین ثبت شرکت آشنا شده و مراحل ثبت شرکت را به صورت قدم به قدم طی کنید. دریافت راهنمایی ثبت شرکت از افراد متخصص کمک می ‌کند تا چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین با رعایت نکات مهم، شرکت های کاربردی را ثبت نمایید.بهتر است قبل از اقدام به ثبت اطلاعات کاربردی در مورد شرکت هایی که در ایران ثبت می شود، شرکت هایی که نیاز به دریافت مجوز دارند و نحوه ورود اطلاعات در سامانه ثبت شرکت ها و بسیاری از موارد دیگر را به دست آورید.

تعریف شرکت

قبل از تعریف ساده از شرکت، بهتر است که با معنی شراکت آشنا شوید، شراکت به معنی نوعی همکاری و مشارکت بین افراد مختلف بوده که با توجه به میزان سهام خود در یک کار و سرمایه گذاری باید وظیفه خود را انجام داده و در نهایت سود حاصل از سرمایه گذاری را بین اعضا تقسیم کند.

شرکت در معنای لغوی به معنی شریک شدن در مال یا کاری است؛ اما در اصطلاح حقوقی شرکت به قراردادی گفته می ‌شود که بر مبنای این قرارداد، شرکا سود حاصل را بین خودشان تقسیم می کنند. بسیاری از افراد در یک مغازه یا کسب و کار با یکدیگر همکاری داشته و سود حاصل را بین خود تقسیم می کنند. این افراد کار کرد شرکت را پیاده سازی می کنند، اما فعالیت آنها رسمی نیست.

مفهوم دقیق ثبت شرکت به اجماع دو یا چند شخص حقیقی و حقوقی گفته می شود که به منظور کسب سود از یک تجارت در کنار یکدیگر قرار گرفته و از قوانین واحد پیروی می کنند. پس از انجام کارهای مد نظر و کسب سود، نیاز است هزینه های صورت گرفته را کسب کرده و باقی سرمایه را بین اعضا تقسیم نمود.

ثبت شرکت و یا تاسیس شرکت فوری  با رعایت تمامی اصول و قوانین جدید توسط بزرگترین مرکز ثبت شرکت یعنی ثبت عصر جدید در سطح شهر انجام می پذیرد، همه می دانیم که برای انجام کاری قانونی در کشور، نیاز به تاییدیه داریم. این تاییدیه همان ثبت شرکت در شهرهای مختلف می باشد که هر ساله اولویت های آن فرق کرده و تفاوت هایی در روند اجرای آن ایجاد شده است.

برای اینکه بتوانیم به تاسیس شرکت بپردازیم، اول لازم است شرکت های مختلف را معرفی کرده و درباره ثبت هر یک اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.توصیه می کنیم تا ادامه مطلب ما را همراهی کنید تا با بزرگترین مرکز ثبت شرکت ها در کشور آشنا شده و درباره چگونگی همکاری با آن ها اطلاعاتی را ارائه بدهیم.

انواع مختلف ثبت شرکت در ایران

چیزهای زیادی است که در مورد ثبت شرکت باید بدانید، ما اینجا هستیم تا اطلاعات مورد نیاز شما را جامع و کامل در اختیارتان قرار داده و در تمامی مراحل تاسیس شرکت ها شما را راهنمایی کنیم.

پس به سراغ معرفی انواع شرکتها می رویم:

  • شرکت های سهامی شامل سهامی عام و سهامی خاص
  • شرکت های مسئولیت محدود
  • شرکت های تضامنی
  • شرکت های مختلط شامل سهامی و غیر سهامی
  • شرکت های نسبی
  • شرکت های تعاونی تولید و مصرف
  • ثبت موسسه غیر تجاری

ثبت شرکت

ثبت نام ثنا برای ثبت شرکت اجباری میباشد

از سال 1400 به بعد تمام اشخاصی که برای ثبت شرکت ( تاسیس شرکت ) اقدام میکنند باید ثبت نام ثنا قضایی داشته باشند، در اصل یکی از مدارک مهم برای تک تک اعضایی که میخواهند در یک شرکت سمت یا عضو یا بازرس باشند حتما باید در سامانه ثنا ثبت نام داشته و در غیر این صورت باید برای آن اقدام نمایند. برای این کار میتوانید از لینک سامانه ثبت نام الکترونیک قضایی استفاده کنید. برای ثبت نام در ثنا شما میتوانید به نزدیکترین دفتر قضایی به محل خود مراجعه و ویا از ادرس لینکی که در بالا اعلام کریم میتوانید ثبت نام نمایید.

تعریفی کوتاه از هر یک از این شرکتها

  1. شرکت های سهامی، شرکت هایی هستند که سرمایه اولیه آن ها به صورت سهام میان سرمایه گذاران تقسیم بندی می شود و میزان مسئولیت هر شخص در این شرکت به میزان سهام آن وابسته است. شرکت های سهامی عام، شرکت هایی هستند که سرمایه و سهام اولیه شان توسط مردم تامین می شود. شرکت های سهامی خاص،شرکت هایی که چند تاسیس کننده با تعداد محدود دارند.
  2. شرکت های مسئولیت محدود، شرکت هایی تاسیس شده برای انجام امور تجاری هستند که مسئولیت افراد در این شرکت ها بر می گردد به میزان سرمایه ای که وارد شرکت کرده اند.
  3. شرکت های تضامنی، شرکت هایی تجاری می باشند که مسئولیت سرمایه گذاران در این شرکت ها محدود به سرمایه اولیه ای که آورده اند ندارد و هر کس بتواند موظف است قروض شرکت را بپردازد.
  4. شرکت های مختلط، شرکت هایی ترکیبی با تضامنی و سرمایه ای هستند که هر دو نوع سهامی و غیر سهامی دارند.
  5. شرکت های نسبی، شرکت هایی فعال در حوزه تجارت هستند که در این شرکت هم مسئولیت افراد به همان اندازه ای است که سرمایه وارد شرکت نموده اند.
  6. شرکت های تعاونی تولید و مصرف، شرکت هایی تشکیل شده از عده ای صاحب تولیدی و یا فروشنده محصول که با یکدیگر همکاری می نمایند.
  7. موسسات غیر تچاری، همانطور که از نامش مشخص است هیچ فعالیت تجاری نداشته و بیشتر در زمینه خدمات میباشد.


در ادامه این مقاله به طور کامل و جامع در مورد هر یک از شرکتهای بالا و موسسه توضح داده شده است برای تکمیل اطلاعات و گرفتن نتیجه مطلوب، ادامه مقاله را مطالعه نمایید. 


هر کدام از این شرکت ها، مسئولیت های مختلفی داشته و شرایط ثبت شان با دیگری فرق می کند. ما در ادامه قرار است به صورت مختصر و مفید اما با بیان اصلی ترین جزئیات، شرایط ثبت شرکت را بیان نماییم.

اما اول از هر چیز باید به یک سری از نکات توجه ویژه ای داشته باشید. مثل:

  • مشخص کردن فعالیت شرکت
  • انتخاب نوع شرکت
  • مشخص کردن میزان سرمایه شرکت
  • تعیین کردن مدت فعالیت شرکت
  • اعلام مرکز اصلی شرکت
  • مشخص نمودن نام شرکت
  • مشخص نمودن حق امضاء
  • مشخص شدن تعداد سهام هر یک از سهامداران
  • نعیین نموده سمت های هر یک از اعضاء

هنگامی که این موارد انجام شده و رفع ایراد گردید، نوبت به این می رسد تا مدارک مورد نیاز را آماده کرده و برای ثبت شرکت اقدام کنید.

ثبت شرکت

ثبت شرکت مسئولیت محدود با توضیحات کامل

ثبت شرکت مسئولیت محدود در کشور ما بسیار راحت است. اگر به سابقه اداره ثبت شرکت ها مراجعه کنید، متوجه می شوید که اکثر درخواست دهندگان ثبت شرکت، ترجیح می دهند که شرکت هایی از نوع مسئولیت محدود برای خودشان تاسیس نمایند. از طرفی مدت زمان ثبت شرکت مسئولیت محدود بسیار کوتاه است؛ پس می توان گفت که رایج ترین کمپانی های موجود در کشور ایران، از این مدل هستند. شرکت هایی که از نوع مسئولیت محدود باشند، عموما در بین افراد خانواده و حتی فامیل، دوستان و غیره تشکیل می شوند‌.

مطابق با ماده 94 از قوانین تجارت جمهوری اسلامی ایران، شرکت هایی که به صورت مسئولیت محدود هستند، باید بین دو تا چند شخص برای انجام فعالیت های تجارتی تشکیل بشوند‌. هر کدام از شرکا و سهامداران این شرکت متناسب با سرمایه و سهامی که دارند، موظف هستند که به تعهدات خود در شرکت عمل کنند. یکی از ویژگی های ثبت شرکت مسئولیت محدود این است که اندازه سرمایه لازم برای خرید سهام در این کمپانی ها حد مشخصی ندارد و حتی برای آن مقدار مشخصی در نظر گرفته نشده است.

اما دیگر ویژگی های این شرکت چیست؟ نکات مهم و اساسی راجع به این شرکت چیست؟ نحوه انتقال سهم شرکا به چه صورت است؟ برای پاسخ به این دست سوالات پیشنهاد می کنیم این مقاله جامع را تا انتها مطالعه نمایید.

مطابق با ماده 94 از قوانین تجارت، شرکت های مسئولیت محدود، معمولا موضوعی تجاری دارند؛ بنابراین نوع فعالیت این کمپانی ها نباید چیزی به جز این گونه فعالیت باشد. در نتیجه می توان گفت که شرکت مسئولیت محدود با نوع سهامی آن از نظر نوع فعالیتی که دارند، متفاوت خواهند بود. شرکت هایی که به صورت سهامی هستند، می توانند هر نوع فعالیتی که دوست دارند را انجام بدهند؛ چه امور تجاری باشد و چه امور غیر تجاری.

پس می توان گفت که شرکت های سهامی برخلاف کمپانی های مسئولیت محدود کلاً به صورت تجاری هستند که این موضوع در ماده دو از لایحه قوانین 1347 به خوبی بیان شده است‌. علاوه بر این ویژگی، شرکت های مسئولیت محدود می توانند به کمپانی هایی که از نظر سرمایه ای شریک آن ها هستند، نزدیک شوند. حتی شرکت های مسئولیت محدود می توانند با کمپانی های اشخاص دیگر در ارتباط باشند.

اسم برای شرکت مسئولیت محدود

یکی از مهم ترین کارهایی که برای ثبت شرکت مسئولیت محدود باید انجام بگیرد، انتخاب کردن یک اسم مناسب برای این کمپانی ها است. برای اسم شرکت مسئولیت محدود لازم است که نکات زیر توجه کنید.

زمانی که می خواهید نام این شرکت ها را انتخاب کنید، حتما دو کلمه، مسئولیت محدود را ذکر کنید. بنابراین اگر در نام این شرکت ها عبارت مسئولیت محدود ذکر نشود، کمپانی مورد نظر در برابر افراد ثالث، یک نوع سازمان تضامنی به حساب می آید و باید طبق مقررات و قوانین آن اداره بشود‌.

در نام شرکت های مسئولیت محدود به هیچ عنوان نباید اسم سهامداران و شرکا ذکر شود. اگر این اتفاق بیفتد، این شرکت در برابر اشخاص ثالث مثل یک سهامدار ضامن در داخل شرکت های تضامنی خواهد بود.

نکات مهم برای تشکیل دادن شرکت مسئولیت محدود

برای ثبت شرکت مسئولیت های محدود لازم است که مدارک و اسناد مربوط به آن را به طور کامل به اداره ثبت ارائه بدهید. برای ثبت کردن این شرکت حتما طبق مراحل زیر عمل کنید.

  • تنظیم کردن شرکت نامه، اسناد و امضای این مدارک
  • تأیید و پرداخت کردن همه سرمایه و سهام شرکت
  • ثبت کردن شرکت مسئولیت محدود در اداره های ثبتی که مربوط به این سازمان ها هستند.
  • مرحله مهم برای ثبت کردن شرکت هایی با مسئولیت محدود

در ارتباط با مراحل ثبت شرکت مسئولیت محدود، حتما به نکات زیر توجه کنید؛ چرا که در صورت رعایت نکردن این نکات ممکن است موسسه شما مورد قبول کارشناسان ثبت قرار نگیرد.

به طور کلی اساسی ترین و در عین حال مهم ترین سند برای ثبت نام کردن این کمپانی ها، شرکت نامه است. این سند به قدری مهم است که در صورت تنظیم نکردن آن، سبب بطلان سازمان خواهد شد. در اسناد مربوط به شرکت نامه همه چیز قید می شود؛ به عنوان مثال در این مدارک باید اندازه مشارکت کردن هر کدام از سهامداران و حتی سهم الشرکه آن ها را که به صورت نقدی و غیر نقدی است باید به شکل تقویم شده ذکر شود.

در این شرکت ها برخلاف سایر سازمان ها از جمله کمپانی های سهامی،‌ باید همه سرمایه نقدی شرکت در زمان ثبت پرداخت بشود؛ همچنین لازم است که سهم الشرکه هر سهامدار که به صورت غیر نقدی بوده را به صورت تقویم شده یا تسلیمی ذکر کنند. این در حالی است که مدیران کمپانی های سهامی، اعم از خاص و عام با پرداخت کردن حدودا 35 درصد از سرمایه نقدی مورد نیاز شرکت و همچنین با دادن تعهد، می توانند شرکت خودشان را ثبت کنند. البته حداقل سرمایه برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود کمتر از این مقدار خواهد بود.

تشکیل موسسه های مسئولیت محدود مطابق با ماده ۱۰۰ قانون تجارت

مطابق با ماده 100 از قوانین تجارتی، شرکت های مسئولیت محدود باید برای کل سرمایه نقدی خودشان و حتی سهم الشرکه خود، مدارک لازم را ارائه بدهند؛ وگرنه این شرکت باطل می شود و همچنین درجه اعتبار آن ها ساقط خواهد شد. البته توجه به این نکته بسیار مهم است که این شرکت ها اگر به خاطر ارائه ندادن این مدارک باطل شوند، در برابر سایر اشخاص، برای دفاع کردن از مطالبات و حقوق خود، حق استفاده از این بطلان را نخواهند داشت‌.

پس از انجام دادن مراحل گفته شده، شرکت های مسئولیت محدود باید در اداره های ثبت شرکت، ذکر بشوند. نام هیچ کدام از شرکت های مسئولیت محدود نباید به صورت متضمن نام سهامداران و شرکا باشد.

از طرفی لازم است که نام شرکت های مسئولیت محدود باید مثل سازمان های سهامی، اسمی به غیر از نام سایر شرکا و سهامداران باشد. حتی اسم شرکت های مسئولیت محدود نباید به شکلی باشد که سایر افراد بتوانند اعتبار سازمان را کم کنند. حتی نباید نام شرکت مسئولیت محدود به گونه ای باشد که باعث افزایش اعتبار یکی از سهامداران باشد‌. اگر نام شرکت های مسئولیت محدود به صورتی باشد که اسم سهامداری در آن ذکر شود، در برابر سایر افراد، مانند یک شریک ضامن درون کمپانی های تضامنی عمل خواهد کرد.

راهنمای استعلام ثبت شرکت مسئولیت محدود

اگر قصد دارید شرکت خود را با موضوع مسئولیت محدود ثبت کنید و به انجام فعالیت های تجاری بپردازید، لازم است که یکسری مراحل را طی کنید. پس از آن هم باید مدارک لازم برای این کار را به کارشناسان اداره ثبت ارائه بدهید.

  • مطابق با ماده ۹۴ قانون تجارت، حداقل سهامداران و شرکای لازم برای تاسیس شرکت های مسئولیت محدود باید دو شخص باشد.
  • حداقل سرمایه لازم برای ثبت کردن این شرکت ها متناسب با رویه یا مبلغ دریافتی از حق الثبت کمپانی، حدودا صد هزار تومان است.
  • مطابق با ماده ۹۵ قانون تجارت کشور ایران، سعی کنید در اسم شرکت، از نام های سهامداران و شرکا استفاده نکنید.

مطابق با ماده ۹۶ قانون تجارت، شرکت هایی که به صورت مسئولیت محدود هستند، زمانی ثبت می شوند که همه سرمایه آن ها چه به صورت نقدی و چه به شکل غیر نقدی پرداخت شود. بنابراین هر شرکتی که طبق این مواد تشکیل نشود، اعتبار نخواهد داشت.

اساسنامه وشرکت نامه های مسئولیت محدود چه چیزی باید ذکر شود؟

در اسناد مربوط به شرکت نامه های مسئولیت محدود باید به طور کامل ذکر شود که هر کدام از شریکان به چه اندازه ای سهم الشرکه دارند؛ این سهم الشرکه به صورت غیر نقدی است. همچنین در این اساس نامه ها باید قید بشود که هر کدام از سهم الشرکه ها به چه اندازه ای خواهد بود. مطابق با ماده ۹۸ قانون تجارت، اگر همه شرکای شرکت متناسب با قیمت و سرمایه ای که در زمان تشکیل دادن سازمان برای مواردی همچون سهم الشرکه لحاظ می کنند، در برابر سایر افراد دارای مسئولیت های تضامنی هستند‌.

مطابق با ماده ۱۰۲ از قوانین تجارت، در شرکت های مسئولیت محدود سهم الشرکه سهامداران نمی تواند به صورت اوراق و اسناد تجارتی و قابل انتقال باشد. همچنین باید توجه کرد که سهم الشرکه شریکان را نمی شود به اشخاص دیگری انتقال داد. فقط در صورتی که از شریکانی که حداقل بیشتر از سه ربع سهام و سرمایه به آن ها تعلق دارد، رضایت گرفته شود، می توان سهم الشرکه را انتقال داد. هر کدام از سهامداران و شریکان این شرکت ها متناسب با سهمی که دارند، در جلسات و مجامع می توانند رای بدهند؛ پس طبق ماده ۱۰۷ قانون تجارت و اساس نامه های موجود می توان یک ترتیب مشخص در نظر گرفت.

انتقال دادن سهم الشرکه در شرکت مسئولیت محدود

انتقال سهم الشرکه در شرکت مسئولیت محدود

به طور کلی مطابق با ماده ۱۰۲ انتقال دادن اسنادی همچون سهم الشرکه حکم یک سند رسمی را دارد. از طرفی طبق ماده ۱۰۴ قانون تجارت ایران، شرکت مسئولیت محدود، به واسطه حداقل یک الی چند شخص به عنوان مدیر اداره می شوند. مدیران این شرکت ها به شکل موظف یا حتی به صورت غیر موظف انتخاب می شوند و کسانی که به عنوان مدیر انتخاب خواهد شد باید از بین سهامداران شرکت برای مدت زمان معین یا نامحدود تعیین بشود. همچنین طبق ماده ۱۰۵ قوانین تجارت، مدیران شرکت های مسئولیت محدود، می توانند این سازمان را کنترل کنند؛ چرا که اختیارات لازم برای این امر را دارند.

مطابق با ماده ۱۰۵ قانون تجارت، فقط زمانی مدیران این اختیارات را برای نمایندگی و اداره کمپانی ندارند که در اسناد و اساس نامه ذکر شده باشد. همچنین تصمیمات مهم شرکت های مسئولیت محدود باید توسط بیش تر سرمایه گذاران گرفته بشود. اگر در جلسه اول بیشتر شرکا حضور پیدا نکردند، باید دوباره همه سهامداران به جلسه دعوت بشوند؛ بنابراین به این شکل تصمیمات مهم به وسیله اکثریت سرمایه گذاران گرفته خواهد شد.

طبق قانون ۱۰۶ قوانین تجارت کشور، اگر بیش تر شرکا نصفی از سرمایه شرکت را نداشته باشند، طبق اساس نامه و سایر مدارک شرکت می توان ترتیب مشخصی را برای این افراد در نظر گرفت تا به حد نصاب برسند.

معایب ثبت شرکت مسئولیت محدود چیست

هر شرکتی در کنار مزایایی که برای مدیران و سهامداران خود دارد، دارای معایبی هم هست؛ محال است موسسه ای را پیدا کنید که همیشه به سود برسد. در مورد معایب شرکت های مسئولیت محدود می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1.  در ابتدای تاسیس شرکت های مسئولیت محدود، سرمایه و مبالغی که همه سرمایه گذاران به سازمان واریز می کنند، در نظر گرفته می شود اما این امکان وجود دارد که همه این پرداختی ها به صورت ظاهری ثبت شوند.
  2. ورق هابی که به صورت سهم الشرکه هستند، هیچ وقت صادر نخواهند شد. پس سهم الشرکه سهامداران را مثل اسناد تجاری نمی توان انتقال داد.
  3. بعضی از سازمان های خصوصی و بانکها به کمپانی هایی که به صورت مسئولیت محدود هستند، وام نخواهند داد.
  4. این شرکت ها می توانند در مناقصه های دولتی شرکت کنند ولی نصبت به شرکت سهامی خاص اعتبار کمتری دارد.

مدارک ثبت شرکت های مسئولیت محدود

هر موسسه ای برای این که بتواند فعالیت خودش را شروع کند، باید توسط کارشناسان اداره ثبت شرکت، مورد تأیید قرار بگیرد. همچنین باید در تمامی مراحل به خوبی عمل کند و به طور کامل مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت خود را ارائه بدهد. مدارک لازم برای ثبت شرکت های مسئولیت محدود به صورت زیر است.

  1. ارائه دادن مدارک شناسایی همه اعضای و سهامداران شرکت
  2. دو کپی از اصل شرکت نامه
  3. دو عدد کپی از اساس نامه های شرکت مسئولیت محدود
  4. دو نسخه از تقاضانامه های شرکت
  5. های مربوط به تعیین اسم شرکت و همچنین فیش های واریزی سرمایه گذاران
  6. اصل مجوز مربوط به فعالیت شرکت در صورتی که ثبت کردن موضوع آن احتیاج به مجوز داشته باشد.
  7. اصل مجوز و وکالت نامه های مربوط به ثبت شرکت مسئولیت محدود به وسیله وکیل دادگستری
  8. دو نسخه و ‌کپی از صورت جلسه های هیئت مدیره شرکت
  9. دو کپی از صورت جلسه های مجمع عمومی تشکیل شده در موسسه

مراحل مربوط به ثبت شرکت مسئولیت محدود

  1. تکمیل کردن دو کپی و نسخه از شرکت نامه های مربوط به شرکت مسئولیت محدود، دو برگه از تقاضانامه و نسخه های اساس نامه ایجاد شده در شرکت
  2. پرداخت کردن هزینه های مربوط به تعیین اسم شرکت مسئولیت محدود و ارائه دادن فیش های بانکی به دفاتر ثبت شرکت
  3. انتخاب کردن و ارائه چندین اسم با فرهنگ ایرانی که با فرهنگ کشور و اسلام مطابق باشد. نام انتخاب شده برای شرکت باید غیر تکراری و معنادار باشد؛ پس از آن هم باید برای تعیین کردن اسم شرکت به اداره ثبت مراجعه کرد.
  4. تکمیل کردن و ارائه دادن مدارک لازم به بخش پذیرش دفاتر ثبت شرکت و همچنین دریافت کردن رسید.
  5. مراجعه کردن به واحد های اعلام نتایج در دفاتر ثبتی در زمان مقرر شده
  6. اگر مدارک کامل و بدون نقصی باشند، آگهی مربوط به ثبت شرکت تنظیم خواهد شد و مدیر شرکت می تواند آن را در زمان مراجعه به اداره ثبت شرکت ها تحویل بگیرد. متقاضیان ثبت شرکت مسئولیت محدود باید به بانک مورد نظر خود مراجعه کنند و هزینه های مربوط به حق الثبت را به طور کامل پرداخت کنند. پس از پرداخت کردن هزینه حق الثبت، وی باید فیش های بانکی مربوطه را به قسمت حسابداری دفتر ثبت شرکت تحویل بدهد.

پس از پرداخت کردن هزینه حق الثبت چه باید کرد؟

پس از انجام دادن مراحل اولیه برای ثبت شرکت، لازم است که همه هزینه های مربوطه پرداخت شود تا مدیر موسسه این امکان را داشته باشد که بقیه فرآیند را طی کند.

  1. در صورتی که مشاهده کردید در مدارک خود نقصی وجود دارد، باید به صورت کتبی به متقاضیان اعلام کنید که نواقصی خود را رفع کنند.
  2. پس از آن مدارکی که مربوط به بخش های ثبت تاسیس شرکت و تغییرات آن ارسال خواهند شد باید روال قانونی خودشان را طی کنند. سپس لازم است که آگهی مربوط به ثبت شرکت به واسطه مدیران دفتر ثبت امضا شود.
  3. با امضا شدن آگهی، متقاضیان باید مدارک خودشان را به دبیرخانه ببرند تا آگهی خود را در بخشی به نام دفتر اندیکاتور به ثبت برسانند.
  4. متقاضی باید یک کپی از آگهی ثبت شده را به واحد های روابط عمومی موجود در اداره های کل ثبتی شرکت ارائه بدهد. سپس باید نسخه های دیگر آگهی را به دفاتر شرکت سهام مربوط به روزنامه اصلی جمهوری اسلامی تحویل بدهد.

توضیح پایانی تاسیس شرکت مسئولیت محدود

ثبت شرکت مسئولیت محدود به حقوق و قوانین کشور ایران برای نخستین بار پس از تصویب شدن قوانین تجارت کشور وارد شدند. درست است که این شرکت ها فراوانی بسیار زیادی در کشور دارند اما هنوز هم قواعد مربوط به ثبت این کمپانی ها تغییری نکرده است. برای ثبت کردن این موسسات باید از مواد موجود در قانون تجارت کشور استفاده کرد و مطابق با آن ها پیش رفت.

مجموعه ما چندین‌ سال است که با به کار گیری بهترین وکلا و متخصصان به ثبت شرکت های مسئولیت محدود پرداخته است. اگر می خواهید شرکت خودتان را به صورت مسئولیت محدود ثبت کنید، با کارشناسان ما تماس بگیرید. شما می توانید تمامی مراحل گفته شده در بالا را در سامانه ثبت شرکت مسئولیت محدود پیگیری کنید.

ثبت شرکت

ثبت شرکت سهامی خاص با توضیحات کامل

ثبت شرکت سهامی خاص، یک گام بسیار مهم در مسیر پیشرفت شرکت است؛ زیرا با ثبت کردن شرکت و امتیازهایی که دریافت می کند، مسیر رفتن به سوی مقصد با سرعت طی می شود. ثبت کردن شرکت علاوه بر اینکه فواید بسیار زیادی را به همراه دارد، در پیشرفت کسب و کار هم بسیار کار آمد خواهد بود. البته باید توجه کرد که ثبت هر یک از شرکت ها با همدیگر تفاوت دارد و مدارک مورد نیاز آنها هم متفاوت خواهد بود. افرادی که در شرکت خود مشغول به عرضه کالا یا خدمات هستند، برای شناخته شدن شرکت خود نیاز دارند که آن را ثبت کنند.

شرکت سهامی خاص چه نوع شرکتی است؟

یکی از انواع شرکت های سهامی است که سهام آن را نمی توان در بورس کشور معامله کرد فقط می توان آن را در بین مردم بر اساس اوراق معامله نمود. این نوع شرکت ها در زمینه تجاری و بازرگانی فعالیت خواهند کرد که افراد مختلف می توانند در این شرکت سهم داشته باشند. هر یک از شریک های موجود در شرکت سهامی خاص، با توجه به میزان سهم خود وظایف شرکت را بر عهده می گیرند و در موضوعات و تصمیمات، شرکت خواهند کرد. قوانین مربوط به این نوع شرکت ساده بوده و افراد به آسانی می توانند آنها را در شرکت خود رعایت نمایند.

برای ایجاد کردن یک نوع شرکت سهامی خاص، حداقل پنج نفر برای کارهای شرکت الزامی است. دو نفر برای اینکه در داخل کشور سهامدار باشند و سرمایه گذاری کنند، یک نفر به عنوان اعضا هیئت مدیره و دو نفر هم برای بازرس در شرکت باید حضور داشته باشند. هر چه تعداد اعضا و سهامداران بیشتر باشد، شرکت هم بزرگتر خواهد شد و مسیر پیشرفت با سرعت بیشتر طی می شود.

نحوه ثبت شرکت سهامی خاص در ایران

هنگامی که افراد سعی دارند یک شرکت را افتتاح کنند، در ابتدا باید یک نوع اظهارنامه مناسب را برای شرکت خود تنظیم کنند. در این اظهارنامه باید تمام شرایط و قوانین شرکت به طور کامل ذکر شود. سپس بعد از تنظیم کردن اظهارنامه و آشنایی کامل با صفر تا صد ثبت شرکت سهامی خاص می توانند برای ثبت شرکت خود اقدامات لازم را انجام دهند. در اولین گام باید تمام مدارک مورد نیاز مانند؛ اساسنامه شرکت که تمام شریک های شرکت تایید و امضا کرده اند همراه با متن صورتجلسه را به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهند.

بعد از مدت زمان مشخص با منتشر شدن آگهی مربوط به این شرکت در روزنامه کثیرالانتشار، شرکت سهامی خاص به رسمیت شناخته می شود. با ثبت شدن شرکت، افراد می توانند در مسیر پیشرفت شرکت خود حرکت کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند. البته باید توجه نمود که ثبت کردن شرکت و انجام تمامی مراحل آن به هزینه هایی هم نیاز خواهد داشت که نسبت به مزایای زیاد ثبت شرکت، این هزینه ها بسیار ناچیز خواهد بود.

مدارک مورد نیاز ثبت شرکت سهامی خاص

برای رسیدن به پیشرفت در مسیر کسب و کار، صاحبان شرکت های سهامی خاص باید شرکت خود را ثبت کنند. برای این کار مدارکی مورد نیاز است که عبارت است از:

کپی مدارک شناسایی تمام افرادی که در شرکت مشغول به فعالیت هستند؛ مانند سرمایه داران، شرکا، اعضا هیئت مدیره و …

  1. دو نسخه از اساسنامه شرکت
  2. دو برگه از اظهارنامه مربوط به شرکت
  3. در صورت نیاز باید گواهی عدم سوء پیشینه افراد ارائه داده شود.
  4. آدرس شرکت
  5. کدپستی شرکت
  6. تعداد افرادی که در داخل شرکت مشغول به فعالیت هستند
  7. میزان سرمایه های افراد شرکت
  8. زمینه های فعالیت شرکت
  9. ارائه حداقل ۵ عدد اسم مناسب برای شرکت خود
  10. پرداخت فیش ۳۵ درصدی مربوط به سرمایه اولیه تاسیس شرکت و ارائه دادن فیش واریزی
  11. اقرارنامه بازرس های شرکت سهامی خاص، برای اینکه مشخص شود این افراد هیچ گونه نسبتی یا صاحبان شرکت ندارند.

مراحل ثبت شرکت سهامی خاص در ایران

برای اینکه یک ثبت شرکت سهامی خاص انجام گردد، مراحل مختلف را باید طی کرد که به مدت زمان زیادی هم نیاز دارد اما باید دقت کرد که مزایای آن برای پیشرفت کار بسیار زیاد خواهد بود. مراحل ثبت شرکت سهامی خاص عبارت است از:

  • عقد قرارداد: در ابتدا باید یک نوع قرارداد تنظیم شود، برای اینکه مشخص شود مالک شرکت قصد ثبت کردن شرکت خود را دارد.
  • تکمیل کردن مدارک مورد نیاز: برای ثبت نمودن شرکت، تعدادی مدارک مربوط به شرکت و اعضا آن مورد نیاز است که باید آماده شوند. هرچه زمان آماده شدن مدارک کوتاه تر باشد، ثبت شرکت هم در مدت زمان کمتری انجام خواهد شد.
  • انتخاب نام: اعضا شرکت باید نام های استاندارد و متناسب با موضوع شرکت را انتخاب کنند و آن را ارائه دهند. نام شرکت باید به زبان فارسی، مطابق قوانین کشور و دارای معنا و مفهوم متناسب با زمینه فعالیت شرکت باشد.
  • امضا کردن اوراق: در مرحله چهارم تقاضانامه باید توسط مالک شرکت امضا شود.
  • تمام مدارک و موارد مورد نیاز باید توسط پست به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود.
  • تشکیل دادن پرونده: بعد از اینکه مدارک مورد نیاز به اداره ثبت شرکت ها ارسال شد، پرونده مخصوص شرکت ایجاد شده و به دبیرخانه فرستاده خواهد شد تا آن را ثبت کنند.
  • بعد از اینکه شرکت شما ثبت شد، باید تمامی مدارک شرکت را تحویل بگیرید.

هزینه های لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص

با توجه به اینکه تمام مراحل لازم برای ثبت شرکت را خودتان انجام می دهید یا به کمک مشاوران و وکلا این مسیر را طی می کنید، هزینه ثبت شرکت سهامی خاص متفاوت خواهد بود. هنگامی که افراد تمایل دارند مراحل ثبت شرکت را به تنهایی انجام دهند، فقط هزینه های مربوط به سامانه، فرم درخواست، هزینه دولت، درج آگهی در روزنامه را پرداخت خواهند کرد.

اما بعضی از مالکان شرکت ها تمایل دارند که ثبت شرکت خود را به یک مشاور یا وکیل حرفه ای واگذار کنند. در این مواقع هزینه وکیل و مشاور هم به هزینه های مورد نیاز برای ثبت شرکت اضافه می شود. اما باید توجه نمود که همراه شدن با مشاوران و وکلا حرفه ای در این مسیر، مراحل ثبت شرکت در مدت زمان کمتر و با اطمینان بیشتر انجام خواهد شد. نکته مهم که در مورد هزینه های ثبت یک شرکت سهامی خاص وجود دارد، این است که هر اندازه سهام های موجود در شرکت بالاتر باشد، هزینه های مربوطه هم افزایش پیدا می کند.

قوانین حاکم بر شرکتهای سهامی خاص

هنگام تاسیس هرگونه شرکت، قوانین و مقررات خاصی وجود دارد که باید تمام افراد شرکت آنها را رعایت کنند. هنگامی که اعضا شرکت سهامی خاص قوانین و مقررات حاکم بر شرکت خود را رعایت نکنند آن شرکت را نمی توان ثبت کرد. برخی از قوانین شرکت سهامی خاص، عبارت است از:

  • برای ثبت اسم شرکت، حتما کلمه «خاص»، باید در ابتدا یا در آخر اسم شرکت ذکر شود.
  • حداقل شریک های لازم برای تاسیس یک نوع شرکت سهامی خاص، سه نفر است.
  • اوراق سهام های شرکت باید به صورت چاپی و دارای شماره برگه باشند. این اوراق باید حداقل توسط دو نفر از اعضا شرکت امضا شده باشند.
  • تا زمانی که ثبت شرکت سهامی خاص انجام‌ نشود، برای افرادی که در داخل شرکت سهم معینی دارند گواهی سهم داده نمی شود. در این زمان مشخص صاحبان شرکت ها باید به سهامداران برگه موقت ارائه دهند.
  • هنگامی که یک فرد در داخل شرکت کل مبلغ اسمی سهم خود را به شخص دیگری انتقال می دهد، پس از آن سهامدار جدید موظف است که باقی مانده مبلغ اسمی سهام را پرداخت نماید.
  • در مواقعی که شرکت قصد دارد مبلغی از سهام که پرداخت نشده را مطالبه نماید، باید از راه روزنامه های شرکت این موضوع را به سهامداران خبر دهد.
  • هر گونه نقل و انتقالات مربوط به سهام، باید در قسمت اداره ثبت سهام های شرکت بررسی و امضا شود.
  • حداقل میزان سرمایه مورد نیاز برای یک شرکت سهامی خاص، ۱ میلیون ریال است.
  • اساسنامه مربوط به شرکت باید توسط تمام سهامداران امضا شود.

شرایط مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص

شرایط مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص

قبل از اینکه شرکت سهامی خاص ثبت شود، شرایط و قوانینی وجود دارد که از سوی سهامداران و شرکا شرکت باید رعایت شود. در غیر این صورت ممکن است مشکلات سنگین برای شرکت ایجاد شود. برخی از این شرایط عبارت است از:

  • نداشتن سوءپیشینه تمامی اعضا
  • نداشتن بدهی بانکی و چک برگشتی
  • شماره همراه به نام هریک از اعضا
  • فعال بود سامانه ثنا برای هر یک از اعضا

مزایای شرکت سهامی خاص

مهم ترین مزیت برای شرکت سهامی خاص، این است که با کمترین سرمایه می توان شروع به کار کرد و در ادامه میزان سرمایه و تعداد سرمایه گذاران را افزایش داد. برخی از مزایا ثبت شرکت سهامی خاص عبارت است از:

  • جمع آوری سرمایه های اندک: در این شرکت می توان با سرمایه گذاری های کوچک کار را شروع کرد و به سرمایه گذاری های بزرگ رسید.
  • سهولت در انتقال سهام های شرکت: با توجه به اینکه میزان سرمایه های به کار رفته در این شرکت نسبت به سایر شرکت های دیگر کمتر است، پس انتقال دادن آن هم آسان تر خواهد بود.
  • مسئولیت های مشخص: بر اساس قانون در این نوع شرکت ها مسئولیت ها با توجه به میزان سهم هر شخص مشخص می شود.
  • کسب و کار و تجارت شرکت به سرعت به سمت پیشرفت های بیشتر حرکت خواهد کرد.
  • سرعت انجام دادن کار ها افزایش پیدا خواهد کرد.

معایب شرکت سهامی خاص

علاوه بر مزایا بسیار زیادی که ثبت کردن یک نوع شرکت سهامی خاص دارد، برخی از معایب و مشکلات هم برای شرکت ایجاد می شود. اما در کل ثبت شرکت ها در مسیر کسب و کار اهمیت بسیار زیادی دارد. برخی از معایب ثبت کردن شرکت سهامی خاص عبارت است از:

  • هنگامی که یک شرکت سهامی خاص ثبت می شود، قوانین و مقررات بیشتری بر شرکت حاکم خواهد شد. قوانینی مانند گزارش های سود و زیان، برگزاری صورتجلسه ها، تقسیم سود و زیان و … در این شرکت وجود خواهد داشت.
  • با ثبت کردن شرکت، افراد موظف هستند که ۱۰ درصد از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. در صورتی که مالیات به طور کامل پرداخت نشود، در نهایت منجر به پلمپ شدن شرکت خواهد شد.

اقدامات لازم بعد از ثبت شرکت سهامی خاص

برای ثبت کردن یک نوع شرکت، مراحل و شرایط خاصی وجود دارد که افراد باید آن را رعایت نمایند.‌ البته باید توجه نمود که ثبت شرکت سهامی خاص در تهران و تمام نقاط کشور یکسان خواهد بود و مراحل مشخص خود را خواهد داشت. هر شرکتی زمانی که ثبت می شود، اگر بر اساس قانون عمل نکند با مشکلات متعدد روبرو می شود و مجبور خواهد شد که جریمه های سنگین را پرداخت نماید. از جمله اقدامات مهمی که باید رعایت شود شامل پرداخت مالیات، گرفتن کد اقتصادی و … می شود.

در بعضی از مواقع که سهامداران و صاحبان شرکت مسئولیت های خود را بر اساس قوانین و مقررات انجام ندهند، باعث پلمپ شدن شرکت خواهد شد. البته باید توجه کرد که هر فردی در داخل شرکت بر اساس میزان مبلغ اسمی سرمایه خود، وظایفی را بر عهده خواهد داشت. علاوه بر اینکه ثبت شرکت سهامی خاص مزایا فراوانی دارد، اما افراد باید دقت کنند که مسئولیت ها در کسب و کار بعد از ثبت شرکت سنگین تر خواهد شد.

مدت زمان لازم برای ثبت شدن شرکت

هنگامی که مالک یک شرکت به فکر پیشرفت در مسیر کار خود و ثبت کردن شرکت است باید مدت زمانی را صرف انجام دادن کار های ثبت شرکت کند. در اولین قدم باید نام شرکت را انتخاب نمود که تا زمان تأیید شدن نام شرکت ۱ یا ۲ روز زمان سپری خواهد شد. بعد از این مرحله هنگام آماده کردن مدارک مورد نیاز و ارسال آنها به اداره ثبت شرکت ها، تقریبا ۵ تا ۷ روز زمان لازم است تا ثبت شرکت تأیید شود. در پایان اخبار مربوط به ثبت شرکت در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می شود، تا عموم مردم از این موضوع اطلاع داشته باشند.

البته باید توجه کرد که زمان لازم برای ثبت یک شرکت سهامی خاص به موارد زیادی بستگی خواهد داشت. در صورتی که تمام مدارک مورد نیاز زودتر به اداره ثبت شرکت ها ارسال شود، مراحل کار هم در مدت زمان کمتری انجام خواهد شد. البته باید توجه نمود که همراه شدن با یک مشاور در این مسیر، از تلف شدن وقت جلوگیری خواهد کرد و کارها به بهترین حالت ممکن انجام خواهند شد.

انواع مجمع ها در شرکت سهامی خاص

با توجه به زمینه فعالیت های شرکت و موضوعاتی که در داخل شرکت ایجاد می شود، انواعی از مجمع ها برگزار می شوند. مجمع هایی که در داخل شرکت سهامی خاص برگزار می شوند، عبارت است از:

  • مجمع عمومی موسس: قبل از اینکه شرکت سهامی خاص در اداره ثبت شرکت ها ثبت شود، این نوع مجمع برگزار خواهد شد. این مجمع در زمینه فعالیت شرکت، نحوه فعالیت اعضا و منحل کردن شرکت فعالیت دارد.
  • مجمع عمومی عادی: وظایف اصلی این مجمع، انتخاب کردن بازرس های شرکت، هیئت مدیره و … است.
  • مجمع عمومی فوق العاده: این نوع مجمع برای کاهش دادن و افزایش دادن سرمایه، نقل و انتقالات سهام ایجاد می شود.
  • مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده: اعضا هیئت مدیره و سهامداران شرکت، در مواقع ضروری می توانند مجمع عمومی عادی را به شکل فوق العاده تشکیل دهند. بعد از اتمام این مجمع، باید تمام اطلاعات و تصمیمات اتخاذ شده در روزنامه کثیرالانتشار شرکت ثبت شود تا همه اعضا شرکت از موضوعات و تصمیمات اطلاع داشته باشند.

نقل و انتقالات سهام در شرکت سهامی خاص

تمام سهامدارن شرکت سهامی خاص، می توانند سهم خود را با افراد دیگر معامله کنند. اما باید توجه نمود که این کار باید با رضایت شرکا شرکت و مدیران انجام شود. در صورتی که اکثر افراد با نقل و انتقالات موافقت نداشته باشند، هیچ گونه سهمی در بین افراد معامله نخواهد شد. با توجه به اینکه شرکت سهامی خاص از تعدادی سهامدار تشکیل شده است، پس تمامی تغییرات و تصمیمات در این شرکت باید با موافقت تمام افراد انجام شود.

در این نوع شرکت، سهام ها به صورت اوراق معامله می شوند و مبلغ تمام اوراق با همدیگر یکسان است. هر فردی که به فکر سرمایه گذاری در شرکت است با توجه به میزان سهم خود، تعدادی از اوراق را دریافت می کند و هنگام نقل و انتقالات سهام، این اوراق در بین افراد معامله خواهد شد.

توضیحات پایانی تاسیس شرکت سهامی خاص

مروزه انواعی از شرکت های مختلف ایجاد شده اند که در زمینه نجاری فعالیت دارند. شرکت سهامی خاص هم یکی از شرکت هایی است که در زمینه تجاری فعالیت می کند و افرادی زیادی می توانند در این شرکت سرمایه گذاری کنند. هر فردی که مالک یک شرکت سهامی خاص است، برای پیشرفت کردن و سرعت بخشیدن به کسب و کار خود باید شرکت خود را ثبت کند. ثبت شرکت سهامی خاص به هزینه و مدت زمان مشخص نیاز دارد، البته در صورت همراه شدن با مشاوران و وکلا حرفه ای کارها در مدت زمان کمتر و کامل تر انجام خواهد شد.

تفاوت ثبت شرکت سهامی خاص با مسئولیت محدود چیست؟

تفاوت ثبت شرکت مسئولیت محدود و خاص

در بخش قبل راجع به انواع تاسیس شرکت صحبت شد و در گزینه اول و دوم به شرکت های سهامی و مسئولیت محدود اشاره کردیم، حال قرار است به صورت کامل و جامع به بررسی تفاوت های میان این دو شرکت بپردازیم، برای همین جزئیات مرتبط با هر کدام از این شرکتها را در چند بند مورد بررسی قرار خواهیم داد.

شرکت های سهامی خاص، شرکتی است که تمام سرمایه ای که در آن نهفته و منحصراً توسط تاسیس کنندگان تامین شده است، این شرکت ها دارای مجمع عمومی نیستند و اگر بخواهیم تعداد شرکای آن را تعداد شرکای شرکت سهامی عام قیاس کنیم باید بگوییم که تعداد کمتری دارند.

این شرکتها در ابتدای کار بایستی حداقل 35%  از سرمایه را در حساب مخصوصی سپرده نمایند، سرمایه ای که برای تاسیس شرکت نیاز است، حداقل یک میلیون ریال می باشد.

مدیرانی که قرار است شرکت سهامی خاص را اداره کنند و همچنین سهامداران، تعدادشان نباید کمتر از 3 نفر باشد. اوراق قرضه در شرکت های سهامی خاص امکان انتشار را ندارد و برای رسیدگی به امور، نیاز به گزینش و انتخاب بازرس خواهد بود، مدیران در شرکت های سهامی خاص قادر خواهند بود دو سال فعالیت نمایند.

رایج ترین شرکت های مسئولیت محدود در کشور ما، شرکت های بازرگانی هستند، سهامداران در این شرکتها تا آن سرمایه ای که ارائه کرده اند در قروض و تعهدات شرکت مسئول می باشند، تفاوتی که این شرکتها با شرکتهای سهامی خاص دارند این است که حداقل میزانی برای سرمایه اولیه شان تعیین نشده است و تعداد شرکا در شرکتهای مسئولیت محدود نبایستی از 2 نفر کمتر باشد که این وجه تمایزی است میان شرکت های مسئولیت محدود و سهامی خاص.

برای تاسیس شرکت مسئولیت محدود دیگر لازم نیست بخشی از سرمایه اولیه در حساب بخصوصی سپرده شود چون تمامی سرمایه در اختیار مدیر عامل قرار می گیرد، از آنجایی که در شرکت های سهامی انتخاب بازرس جزو ملزومات می باشد، در شرکتهای سهامی خاص احتیاجی به بازرس نخواهد بود، مدیران شرکتهای سهامی خاص برای قرار گرفتن در این سمت، هیچ محدودیت زمانی نخواهند داشت  البته تفاوت میان این دو شرکت زیاد است که ما به بیان همین چند مورد اصلی بسنده نمودیم.

ثبت شرکت عام با راهنمایی و توضیحات کامل

اگر بخواهیم مفهوم این شرکت را بر مبنای ماده ۱ قانون بیان کنیم باید گفت: به شرکتی که سرمایه آن را به سهام های مختلف تقسیم می کنند و کار و مسئولیت صاحبان سهام محدود به هزینه یا میزان سهام آن است، شرکت سهامی می گویند. این شرکت دارای انواع مختلفی است که یکی از مهم ترین و کامل ترین نوع آن شرکت سهامی عام است. شرکت سهامی عام برای تجارت با کشورهای خارجی مناسب است، البته این شرکت ها در مسائل مهمی همچون تأسیس کارخانه ها هم مورد استفاده قرار می گیرد.

در مفهوم عادی و روان این شرکت را می توان اینگونه تعریف کرد که شرکت های سهامی در واقع سهامی که آن را از ثروت و سرمایه افرادی به جزء صاحبان شرکت های بزرگ بلکه از طریق مردم عادی به دست بیاورند، شرکت سهامی می گویند.

البته معمولا این سهام ها در دسترس عموم مردم قرار دارند و در بخش هایی مثل بورس اوراق بهادر در اختیار مردم قرار می گیرد، اینگونه بیشتر مردم می توانند این سهام را خریداری کنند. برای ثبت شرکت عام باید مراحل ویژه ای را انجام داد، در واقع چون این شرکت با دیگر شرکت ها متفاوت است باید آن را مطابق ماده ی ۱۰۷ را ثبت کرد.

مراحل و قوانین مرتبط بر ثبت شرکت عام

در ادامه به بررسی سریع ترین روش برای ثبت این نوع شرکت می پردازیم، ولی لازم به ذکر است که تأسیس این نوع شرکت بر اساس ماده ۱۰۷ قانون تجارت و لایحه اصلاحی در سال ۱۳۴۷ تصویب شد که یک سری قوانین و مقررات ویژه ای را در بر می گیرد که این قوانین و مقررات بر این اساس است که در شرکت های سهامی در ابتدا باید یک گروه یا هیأت مدیره را تشکیل داد که این هیات مدیره را از بین صاحبان شرکت ها انتخاب می کنند و این افراد می توانند وکلاء را عزل کنند. تعداد هیأت مدیره نباید بیشتر از ۵ نفر باشد.

در واقع می توان گفت که تأسیس این شرکت وابسته است به سرمایه موسسان و همچنین سرمایه پذیره نویسان که توسط پذیره نوشتن وارد می گردد. و اما به سراغ ثبت این شرکت می رویم، برای این که شرکتی را به صورت اینترنتی ثبت کنید باید ابتدا وارد سایت یا درگاه اینترنتی مربوط به آن شوید. زیرا اینگونه متقاضیان خیلی راحت تر می توان یک شرکت را ثبت کنند و این در حالی است که با این روش دیگر نیاز به حضور در مراجع و واحد ثبت شرکت نیست. این مراحل عبارت اند از موارد زیر :

  • وارد کردن اطلاعات متقاضی

اولین مرحله وارد کردن اطلاعات متقاضی است که اگر خود تان قصد تأسیس شرکت را دارید، پس باید اطلاعات خود را وارد کنید در غیر این صورت باید اطلاعات فرد متقاضی را وارد کرده. بعد باید تابعیت فرد متقاضی را تعیین کنید که در صورت ایرانی بودن به کد ملی نیاز دارید و اگر ایرانی نباشد باید گذرنامه فرد در قسمت مورد نظر درج گردد.

  • نام و اطلاعات شخص حقوقی

برای ثبت شرکتتان باید ابتدا ۵ نام را تعیین کرده و سپس آن را بر اساس اولویت بندی خود در سامانه وارد کنید. اسمی که انتخاب می کنید نباید قبلا توسط فرد دیگری مورد انتخاب قرار گرفته باشد و معنی آن متناسب با فرهنگ اسلامی بوده. ریشه اسم منتخبتان باید کاملا فارسی باشد. بعد از اینکه اسم انتخاب شد به شما یک کد رهگیری می دهند.

  • زمان فعالیت و نوع آن

به عبارتی شما باید انتخاب کنید که تا چه زمانی قصد فعالیت دارید و اصلا در چه حوزه ای می خواهید فعالیتتان را آغاز کرده. در هنگام ثبت اینترنتی باید به طور کامل توضیح دهید که موضوع فعالیت شما چیست، بعد از آن تنها در حوزه ای می توانید فعالیت داشته باشید که آن را در سایت ثبت کرده اید. قطعا باید فعالیت شما کاملا عقلانی و متناسب با قوانین کشور باشد.

  • ثبت آدرس شرکت

مرحله چهارم از ثبت شرکت این است که آدرس شرکتتان را ثبت کنید و سپس کد پستی و شماره تلفن همراه را به صورت دقیق در فرم ثبت شرکت ذکر کنید.

  • تعیین میزان سرمایه اولیه

شما باید میزان سرمایه ی در دسترستان را در ابتدا تعیین کنید که یکی از مهم ترین پارامتر ها برای ثبت شرکت و تجارت است. از طرفی می توان گفت که قطعا اهمیت یک شرکت تجاری را سرمایه آن تعیین می کند. با این حال که برای سرمایه گذاری هیچ حداکثری تعیین نشده است، اما طبق قانون از یک حدی کمتر نمی توان سرمایه گذاری کرد که حداقل آن هم ۱ میلیون تومان است.

  • تعیین سمت برای هر فرد

در واقع منظور ما این است که برای پر کردن فرم ثبت نام باید اسامی اشخاصی که در این شرکت دارای سمت هستند را تعیین کنید که برای هر فرد باید شماره تماس و کد ملی و آدرس آن را بنویسید. سپس میزان سرمایه و سهامی که از آن برخوردار هستند را تعیین کنید. بعد برای آن ها باید سمتی را تعیین کرده که می تواند شامل وکیل، منشی، موکل و مدیر و غیره باشد.

  • معرفی شعبه شرکت

اگر قصد داشتید برای شرکت تان، شعبه ای را مشخص کنید باید اطلاعات آن را در قسمت مربوط درج کنید یا حتی می توانید معرفی آن را به زمان دیگر موکل کنید.

ثبت شرکت تضامنی همراه با توضیحات کامل

قانون تجارت ماده ی ۱۱۶ شرکت تضامنی را اینگونه معرفی می کند: به شرکتی که زیر نظر یک نفر و برای روابط تجاری بین چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل شود، شرکت تضامنی نام دارد. همچنین اگر شرکت دچار خسارتی شود تمامی شرکاء وظیفه پرداخت را بر عهده دارند و اگر قراردادی که بین شرکاء بسته شود مبنی بر این موارد نباشد، لغو خواهد شد. توجه کنید که شرکت های تضامنی هم همانند دیگر شرکت ها باید از نامی برخوردار باشند که در کنار اسم شرکت واژه تضامنی باید حتما درج شود.

زیرا اینگونه اشخاص ثالث هم از محتوای این شرکت ها آگاه می شوند و همچنین مسئولیت وکلاء و شرکاء تعیین می گردد. البته این موضوع فقط در رابطه با شرکت تضامنی مطرح نیست، بلکه انواع شرکت های تجاری و ختی غیر تجاری باید این فرآیند را هنگام ثبت اسم شرکت انجام دهند. اما نکته خیلی مهم این است که هرگز نام شرکت را با ماهیت شرکت اشتباه نگیرید، حتی قانون هم چندین بار بر این موضوع تأکید کرده است.

به تعریف ساده تر شرکت های تضامنی را جزو شرکت های هفت گانه تجاری محسوب می کنند که جدا از توجه به موضوع فعالیت های شرکت آن ها را تجاری می نامند. به نسبت دیگر شرکت های تجاری در این شرکت شرکاء و بعد اعتبار و شخصیت حقوقی آن ها به شدت اهمیت دارد.

جالب است بدانید اگر شرکت دچار خسارتی شود و یا به فردی بدهکار شود، طلب کار می تواند از همه شرکاء، طلب خود را دریافت کند، در خالی که در خیلی از شرکت های تجاری این قانون مطرح نیست. اما چگونه می توانیم شرکت تضامنی را ثبت کنیم؟ آیا مراحل آن با ثبت دیگر شرکت های تجاری متفاوت است؟ ما، در ادامه مقاله به بررسی این موضوع پرداخته ایم، حتما تا ادامه همراه ما باشید تا هنگام ثبت شرکت، نکته ای را از قلم نیندازید.

مراحل و قوانین ثبت شرکت های تضامنی

قطعا برای اینکه این شرکت را تأسیس کنید نیاز است که یکسری کار انجام دهید، ولی قبل از انجام آن باید به چند نکته هم توجه کنید، مثلا شرکت باید کاملا مطابق قانون ثبت شود و در کنار آن تمامی سرمایه های نقدی و غیر نقدی باید تقویم و تحویل شده باشد. همچنین با این حال که ثبت این شرکت نیازی به اساسنامه ندارد، اما اگر شرکاء بخواهند قراردادی را وضع کنند باید حتما آن قرارداد در اساسنامه ذکر شود. چون در اساسنامه هر گونه قرارداد و امور اساسی باید درج گردد. در ادامه به بررسی مراحل

ثبت نام را ذکر می کنیم :

  • ثبت نام شرکت

شما باید حتما چند نام را برای شرکت تان در نظر بگیرید، در نظر داشته باشید که کلمات یا نام های برگزیدتان باید ریشه فارسی داشته باشند و متناسب با شئونات قانون جمهوری اسلامی تعیین گردند. از طرف دیگر اسم منتخب نباید توسط فرد یا کمپانی دیگر انتخاب شده باشد.

  • موضوع شرکت

باید ماهیت شرکتتان را مشخص کنید، به عبارت دیگر می خواهید در چه حوزه فعالیت داشته باشید، همان را به عنوان موضوع شرکتتان بنویسید. همچنین باید مشخص کنید که تا چه مدت زمانی می خواهید با شرکت خود به فعالیت بپردازید. این موضوع را حتما در نظر داشته باشید که تنها در حوزه هایی می توانید فعالیت داشته باشید که آن را در فرم ثبت، ذکر کرده اید.

موضوعی که برای شرکت انتخاب می کنید باید در چهار چوب قانون و کاملا عقلانی باشد. گاها نیاز است که انجام فعالیتهایتان نیاز به مجوز داشته باشد در این صورت باید مجوزتان را از ارگان های مربوطه دریافت کنید. درحالی که اگر مجوز را دریافت نکنید مراحل ثبت درخواست متوقف می شود.

  • ثبت سرمایه ی نقدی یا غیر نقدی در دسترس شرکاء

در این مرحله باید مقدار سرمایه ای که هر یک از شرکاء برای تأسیس شرکت و فعالیت شرکت بر روی میز گذاشتند، ثبت شود و حتما اسم آن ها را هم در مقابل سرمایه ای که قرار دادند، ثبت شود. از آنجایی که سرمایه مهم ترین مسئله برای ثبت شرکت است و در تعیین میزان اهمیت آن ها نقش موثری دارد، پس باید این مرحله جزو مراحل مهم ثبت شرکت تضامنی در نظر داشته باشید. اگر میزان سرمایه یکی از شرکاء بیشتر یا کمتر از میزان سرمایه اصلی آن، به ثبت برسد، در واقع شرکاء به ضرر خود اقدام کرده اند.

  • شرایط تقسیم سود و زیان بین شرکاء

در رابطه با سود و زیان شرکاء و تقسیم آن بین افراد باید توجه کرد به میزان سرمایه ای که هرکس برای تأسیس شرکت در اختیار قرار داده است. حتی میزان سرمایه ای که شرکاء در اختیار قرار می دهند، میزان حق آن ها در تصمیم گیری را تعیین می کند. البته در رابطه با تقسیم سود و زیان و دریافت طلب در قسمت بالا توضیح دادیم. در واقع گفتیم که طلب کار می تواند خسارت خود را از تمامی شرکاء دریافت کند.

ولی گاهی پیش می آید که طلب کار فقط خسارت خود را از شرکاء ضامن دریافت می کند و شریک هایی که سهام آن چنانی در شرکت ندارند اغلب شریک زیان ها نمی شوند.

  • قرارداد هایی مبنی بر فوت شرکا و یا مختل شدن شرکت

قبل از اینکه اتفاقی برای شرکاء رخ دهد باید تعیین شود که بر سر سرمایه آن ها چه می آید، در واقع کار از محکم کاری عیب نمی کند، اینگونه از رخ دادن هرگونه اتفاق جلوگیری می شود.

نکات کلیدی در رابطه با ثبت شرکت تضامنی

حتما باید سرمایه نقدی یا غیر نقدی به طور کامل پرداخت گردد، ولی هنوز در رابطه با سهم الشرکه قانونی مطرح نشده است و تمامی مسئولیت های مربوط به سرمایه بر عهده شرکاء است. برای ثبت سرمایه ای که شرکاء در دسترس قرار می دهند باید همان مقدار اصلی را بیان کرد نه بیشتر و نه کمتر، چون در غیر این صورت به ضرر دیگر اعضا است.

یکی دیگر از نکات مهم در مورد ثبت شرکت تضامنی مربوط می شود به مرحله ثبت نام به این صورت که وقتی خواستید نامی را انتخاب کنید باید حتما نام یکی از شرکاء را ذکر کنید، همچون برادران شریفی که می شود شرکت تضامنی برادران شریفی و غیره توجه داشته باشید که این کار به سود شرکت خواهد بود و نشان دهنده اعتبار و ضمانت شرکاء است.

برای ثبت شرکت تان به مدارکی، همچون دو برگ تقاضا نامه، دو برگ شرکت نامه، دو نسخه اساسنامه و فتوکپی و اصل شناسنامه شرکاء نیاز پیدا خواهید کرد.

ثبت شرکت

ثبت شرکت مختلط همراه با توضیحات کامل

قبل از آنکه به معرفی مراحل ثبت این شرکت برویم بهتر است اول با آن به طور کامل آشنا شویم و در قسمت بعد مراحل و مدارک لازم برای ثبت شرکت را بیان کنیم. شما در متن بالا با شرکت های تضامنی آشنا شده اید، در واقع شرکت مختلط نوعی از شرکت تضامنی است که با توجه به نام آن می توان این شرکت ها را تعریف کرد. در شرکت های مختلط چند نفر با ایده های جدید کار آفرینی فعالیت می کنند، ولی به صورت شریکی که در آخر برای انجام کارهایشان از این شرکت استفاده می کنند.

همچنین چون چند نفر به صورت شریکی این کار را انجام می دهند گفته می شود که شبیه به شرکت های تضامنی است. اما در قانون تجارت این شرکت ها را به دو دسته تقسیم می کنند، یکی شرکت مختلط سهامی و دیگری شرکت مختلط غیر سهامی که هر کدام تابع قوانین منحصر به فردی هستند و چون کاملا از هم جدا هستند آن ها را به دو نوع شرکت متفاوت تقسیم می کنند.

البته ما، در این قسمت فقط به بررسی شرکت مختلط سهامی می پردازیم ولی در ادامه متن نوع غیر سهامی و روش ثبت و ویژگی های آن را بررسی خواهیم کرد.

منظور از شرکت های مختلط سهامی چیست ؟

بنابر ماده ۱۶۲ قانون تجارت ایران به شرکتی که با عنوان های ویژه که از چند شریک سهامی و یا چند نفر شریک ضامن تشکیل شده باشد، شرکت مختلط سهامی گفته می شود. چه کسانی شریک سهامی هستند؟ یا به چه کسانی شرکاء ضامن می گویند؟ در واقع منظور ما از شرکاء سهامی کسانی می باشد که سرمایه آن ها سهام است که مسئولیت آن ها را هم سهامشان تعیین می کند.

شرکاء ضامن هم کسانی هستند که سرمایه ی شان سهام محسوب نمی شود، بلکه اغلب آن را به عنوان دارایی شرکت محسوب می کنند و یا اینکه مسئول پرداخت خسارت یا قرض ها هستند. در صورتی که شرکاء به هر دلیلی در انجام قوانین مربوط به این شرکت تعدد کنند در نتیجه آن شرکت مطابق قوانین شرکت تضامنی پیش خواهد رفت و دیگر جزو شرکت تضامنی محسوب می شود. جالب است بدانید که با تأسیس شرکت مختلط سهامی از دو امتیاز برخوردار می شوید در واقع مثل این است که هم شرکت تضامنی و هم شرکت سهامی تأسیس کرده اید.

شرکت مختلط سهامی چه قوانینی را در بر می گیرد؟

با این حال که این شرکت از مجمع عمومی بهره مند است، ولی این مجمع حق انتخاب مدیر شرکت را ندارد. بلکه مدیریت یک شرکت مختلط سهامی تنها بر عهده دارد شریک یا شرکاء ضامن است و این حق را قانون به شرکاء ضامن می دهد. حتی می توان اینگونه گفت که چون شرکاء ضامن مسئولیت اضافه بر سرمایه و مشکلات مالی بر عهده دارند، پس بررسی این عملکرد هم بر عهده آن ها خواهد بود.

جالب است بدانید افراد زمانی به تأسیس این گونه شرکت ها روی می آورند که برای تجارت به سرمایه اولیه نیاز دارند. در نتیجه فرد سهامی را منتشر می کند که در این صورت صاحب سهام از تمام منافع و سود های شرکت بهره مند می شود. تمام قوانینی که در مجمع عمومی برای شرکت مختلط سهامی برقرار است همه ی سهامداران را در بر می گیرد.

برای مثال ماده ۴۱ قانون بیا می کند که مسائل مربوط به فروش سهام و سرمایه های نقدی و غیر نقدی باید در همان ابتدا و در مرحله ثبت شرکت بیان شوند و سپس اساسنامه شرکت سهامی هم تصویب گردد. به این ‌نکته برای مرحله ثبت شرکت توجه داشته باشید، زیرا به دردتان خواهد خورد.

ثبت شرکت مختلط سهامی چگونه است

در واقع گفته می شود چون شرکت سهامی نمونه دیگری از شرکت تضامنی است، پس تقریبا مراحل ثبت آن ها نیز مثل هم خواهد بود. اما به این جمله بسنده نکنید، زیرا باز هم تفاوت هایی بین آن ها یافت می شود، بالاخره کار از مهم کاری عیب نمی کند و بهتر است این مقاله که کمتر از چند دقیقه وقت تان را می گیرد، بخوانید. زیرا نکاتی در آن ذکر شده است که برای ثبت فقط این شرکت به کار تان می آید. در ادامه مراحل ثبت شرکت مختلط سهامی را می خوانیم :

  • ثبت یک اسم منحصر به فرد برای شرکت

این مطلب را چندین بار تکرار کردیم تا بر مهم بودن آن تأکید کنیم، شما باید نامی را انتخاب کنید که اول مثل آن در کشور نباشد، دوما ریشه فارسی و اسلامی داشته باشد و سوما مطابق با شئونات جمهوری سلامی باشد.

  • نوع شرکت در آن ذکر شود

این جمله دو موضوع مهم برای ثبت شرکت را مطرح می کند، اولا اینکه شرکتی که در آن قصد فعالیت دارید را در ابتدا و یا انتها اسم شرکت بیان کنید به عنوان مثال شرکت مختلط سهامی بردارن احدی و غیره. دومین موضوعی که مطرح می شود این است که نوع فعالیت شرکت را انتخاب کنید، یعنی ذکر کنید که شرکتتان قرار است در چه حوزه ای به فعالیت بپردازد و این فعالیت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.

  • اسم یکی از شرکاء ضامن در نام شرکت تعیین گردد ‌که برای مثال آن هم می توان مورد بالا را نام برد یعنی شرکت مختلط سهامی برداران احدی
  • تعیین شرکاء

برای ثبت این نوع شرکت ها باید حتما دو نوع شریک داشته باشید یک شریک سهامی یا عادی و یک شریک ضامن که مسئولیت و ویژگی های آن را در بالا ذکر کردیم.

  • مجمع شرکت مختلط سهامی

این شرکت از سه مجمع برخوردار است که شامل مجمع عمومی موسس و مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق العاده می باشد. البته شما برای اینکه شرکتتان را به ثبت برسانید لازم است تا مدارکی را جمع آوری کرده و آن ارائه دهید که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.

همانطور که گفتیم شما به مدارکی اعم از یک نسخه از شرکت نامه، یک نسخه از اساسنامه، اسامی مدیران یا شرکاء، نوشته ای از مدیر شرکت مبنی بر تعهد پرداخت سرمایه و همچنین پرداخت تمام سرمایه نقدی و غیر نقدی شرکاء ضامن برای ثبت شرکت نیاز پیدا خواهید کرد.

معرفی ثبت شرکت مختلط غیر سهامی

برای تأسیس شرکت های غیر سهامی باید چند شریک ضامن و چند شریک با مسئولیت های محدود وجود داشته باشد که روابط بین این شرکاء را شریک نامه تعیین می کند. از آنجایی که این شرکت غیر سهامی است باید نام آن را در هنگام ثبت شرکت به اسم اصلی و منتخب شرکت اضافه کرد، زیرا یک شرکت سهامی هم وجود دارد و برای اینکه فعالیت این شرکت ها با هم یکی نشود باید حتما نام آن را ذکر کرد.

فراموش نکنید که برخی از این شرکاء در شرکت غیر سهامی با توجه به سرمایه ای که دارند مسئولیتشان تعیین می گردد، به عبارتی مسئولیت های آن ها محدود است به سرمایه شان و در صورتی که شرکت دچار خسارتی شود شرکاء ضامن باید آن خسارت را پرداخت کنند.

شرکت های تجاری انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها شرکت مختلط غیر سهامی است که با هدف انجام فعالیت های تجاری و کسب و کار موفق تأسیس می شود. البته به معنای این نیست که شما هر فعالیت تجاری را که خواستید انجام دهید یکی از شرکت ها را انتخاب کنید و فعالیت تان را آغاز کرده، بلکه باید متناسب با نوع فعالیت تجاری و شرایطتان شرکت مورد نظر را انتخاب کنید.

زیرا هر شرکت شرایط خود را دارد و با این حال که همه ی آن ها شرکت تجاری هستند ولی با هم یکی نیستند. در اینجا این سوال مطرح می شود که شرایط ثبت شرکت مختلط غیر سهامی چیست؟ و یا اینکه آیا برای ثبت این شرکت ها نیاز به شرایط خاصی است؟ و سوالاتی نظیر آن که ذهن شما را درگیر کرده است، ما اینجا هستیم تا نگرانی شما از بابت ثبت شرکت مختلط غیر سهامی را برطرف کنیم و به تمام سوالات شما پاسخ دهیم.

مراحل ثبت شرکت مختلط غیر سهامی

توجه داشته باشید که شرکت غیر سهامی یک شرکت کاملا جدا از دیگر شرکت های تجاری است و تنها با هدف تجارت و کسب درآمد تأسیس می شود. یعنی مثل دیگر شرکت ها برای کار آفرینی و غیره ثبت نمی شود و همانطور که گفتیم شرکت غیر سهامی به شرکتی که برای انجام امور آن حداقل یک شریک ضامن و یک شریک با مسئولیت محدود وجود داشته باشد، شرکت غیر سهامی گفته می شود. برای اینکه شرکت مختلط غیر سهامی

را تأسیس کنید باید مراحل زیر را انجام دهید:

  • مشخص کردن نام شرکت

تعیین کردن اسم شرکت مهم ترین مسئله و قدم برای ثبت یک شرکت بوده و بدون آن ثبت شرکت تقریبا غیر ممکن است. البته نکته حائز اهمیت این است که برای انتخاب اسم باید به یک سری قوانین اهمیت داد، مثلا اسم منتخب باید ایرانی بوده، همچنین متناسب با قوانین اسلامی و جمهوری اسلامی باشد. البته این را در نظر بگیرید که اسم مورد نظرتان نباید تکراری باشد و فرد دیگری از قبل آن را انتخاب کرده باشد.

  • انتخاب نوع شرکت

همان طور که گفتیم با این حال که سایر شرکت ها زیر مجموعه ی شرکت های تجاری هستند و با هدف تجارت انجام می شوند. ولی هر کدام برای فعالیت های گوناگونی انتخاب می شوند و شما برای انجام فعالیت های تان باید یک شرکت را انتخاب کنید و بر مبنای آن فعالیت کنید.

  • موضوع فعالیت

بعد از اینکه نوع شرکت را انتخاب کردید بر اساس ماده ی ۵۸۶ قانون نمی توانید با اسم شرکتتان در حوزه ی دیگری به جزء آنچه انتخاب کرده اید فعالیت کنید.

  • آدرس شرکت را تعیین کنید

اگر قصد تأسیس شعبه دارید باید آن را در قسمت مورد نظر درج کنید، البته در صورتی که قصد دارید در زمان دیگری آن را معرفی کنید می توانید معرفی آن را به تعویق بیندارید.

  • مشخص کردن اسامی شرکاء

در این قسمت علاوه بر اینکه اسم شرکاء را مشخص کردید باید تمامی اطلاعات مربوط را اعم از کد ملی، شماره تلفن، سمت و سهمیه آن را تعیین کنید.

  • مشخص کردن تابعیت

در صورتی که تابعیت موسس ایرانی باشد یک شرکت ایرانی محسوب می شود.

  • محل تاسیس شرکت و زمان فعالیت ان

اول اینکه باید تعیین کنید شرکتتان در کجا تأسیس می شود و سپس مدت زمان فعالیتتان را مشخص کنید اینکه قصد دارید تا چه سالی به فعالیتتان ادامه دهید.

  • در صورت برخورداری از هر مقدار سرمایه نقدی یا غیر نقدی باید آن در قسمت مورد نظر بنویسید.
  • میزان سرمایه هر فرد را باید با توجه به سرمایه آن تعیین کنید.

قوانین ثبت شرکت مختلط غیر سهامی

برای ثبت این نوع شرکت ها باید حداقل دو نوع شریک وجود داشته باشد که شرکاء از اختیارات حقوقی برابری بهره مند نیستند که این یکی از بزرگ ترین تفاوت شرکت های مختلط با دیگر شرکت های تجاری است. پس می توان گفت که این شرکت از یک شریک که تمامی مسئولیت ها را بر عهده دارد و شریک دیگر که تنها سرمایه گذار است، برخورداری دارد.

ولی با این حال شرکت های مختلط همچون دیگر شرکت ها دارای شخصیت حقوقی هستند. شخصیت حقوقی به کسی گفته می شود که نه جزو شرکاء ضامن و نه شرکاء سرمایه گذار محسوب می شود، بلکه فردی است که تمامی وظایف و مسئولیت های حقوقی را بر عهده دارد.

این نکته را از یاد نبرید که برای تأسیس هر شرکت تجاری باید به یکسری قوانین و مقررات اهمیت دهید، به عبارت دیگر هر شرکتی تابع قوانینی است و در صورتی که این قوانین رعایت نشود ثبت شرکت به مشکل بر می خورد.

مثلا بر اساس ماده ۱۴۱ قانون باید حتما اسم شرکت با عنوان شرکت مختلط غیر سهامی همراه باشد، البته برای تأسیس هر شرکت باید اسم همان شرکت تجاری ثبت شود. همچنین برای تأسیس این شرکت نیاز به اساسنامه ندارید و وجود شرکت نامه کفایت می کند. شرکائی که مسئولیت محدودی دارند نمی توانند سهام خود را به فرد دیگر واگذار کنند تنها در صورتی که دیگر شرکاء رضایت انجام این کار را دهند.

در کل مزیتهای مزایای ثبت شرکت چیست

ثبت شرکت یک امری است که حتماً بایستی مورد توجه اشخاص حقیقی و حقوقی قرار گیرد که قصد راه اندازی حرفه و فعالیتی را دارند، البته باید گفت که به جز قانونی شدن فعالیت های شرکت، تاسیس شرکت  در شهرهای مختلف ایران از قبیل تهران و …، مزایایی خواهد داشت. برخی از این مزایا در زیر نام برده شده اند:

  • اعضای شرکتها در مقابل سایر اشخاص مسئول خواهند بود.
  • شرکتها  می تواند در مزایده ها و مناقصه ها شرکت نماید.
  • امکان اعطای نمایندگی به شهرهای دیگر و گسترش دادن فعالیت های تجاری وجود خواهد داشت.
  • در قالب شرکت می توان وام های خوب با شرایط عالی دریافت نمود.
  • بهترین و مطمئن ترین شیوه ارتباط تجاری میان این شرکت و دیگر شرکتهایی که در کشورهای دور و نزدیک وجود دارند، برقرار خواهد شد.

با توجه به این موارد ذکر شده اصلاً اهمیت ثبت شرکت را نادیده نگیرید و در هر کجای کشور که هستید برای تاسیس شرکت در اداره ثبت شرکت ها اقدام کنید.

ثبت شرکت

ثبت شرکت نسبی همراه با توضیحات کامل

در رابطه با این شرکت یک نکته جالب وجود دارد آن هم این است که اسم آن را بر اساس وظایفی که بر عهده شرکاء آن است انتخاب کرده اند. ولی به طور کلی بر اساس ماده ی ۱۸۳ قانون به شرکتی که برای امور ویژه بین حداقل دو تا چند نفر تشکیل شده باشد و مسئولیت شرکاء با توجه به سرمایه ی گذاری که در شرکت کرده اند، تعیین گردد شرکت نسبی گفته می شود.شرکت نسبی تقریبا شبیه به شرکت تجاری تضامنی است البته با این تفاوت که در شرکت تضامنی اگر شرکت دچار خسارتی شود تمام شرکاء باید آن خسارت را پرداخت کنند.

این در حالی است که بر اساس ماده ی ۱۸۶ قانون اگر خسارت وارد شده بیش از سرمایه شرکت باشد هر یک از شرکاء به اندازه سهام شان مسئول پرداخت خسارت هستند. برای تأسیس شرکت نسبی هم مثل شرکت های دیگر باید یکسری قوانین و مقرراتی را رعایت کرد. به عنوان مثال برای ثبت شرکت باید نام نوع شرکت را ذکر کنید یعنی شما هر اسمی را که انتخاب کردید قبل از آن شرکت نسبی را بنویسید.

البته گاها برای ثبت شرکت این کار خود به خود انجام می شود، ولی شما در هنگام پر کردن فرم این کار را انجام دهید. از طرف دیگر باید اسم یکی از شرکاء در اسم شرکت آورده شود که مثال های زیادی هم برای این موضوع زدیم.

نحوه نام گذاری در شرکت نسبی

ماده ۱۸۴ قانون کاملا به این موضوع ثبت شرکت اختصاص یافته است که بیان می کند، برای تعیین نام باید نام شرکت نسبی آورده شود و در کنار آن اسم یکی از شرکاء ذکر گردد. البته می توان از واژه برادران یا شرکاء هم استفاده کرد. پس مطابق با این ماده برای نام گذاری شرکت تان باید مطابق روال زیر عمل کنید :

  1. حتما اسم تجاری شرکت باید ذکر شود و یک مرحله الزامی است.
  2. حداقل اسم یکی از شرکاء در نام شرکت باشد.
  3. در صورتی که تعداد شرکاء زیاد بود یا به هر دلیلی این امکان فراهم نبود که اسم شرکاء را نوشت می توان از واژه های جمع استفاده کرد به عنوان مثال برداران، شرکاء و واژه های نظیر آن.
  4. با این حال که نام شرکت نسبی باید ذکر گردد، ولی آن هم شرایط خود را دارد. مثلا نمی توان شرکت نسبی را به لاتین به اسم شرکت اضافه کرد

مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت نسبی

قطعا برای ثبت شرکت تان به مدارکی نیاز خواهید داشت، اما این مدارک شامل چه مواردی هستند؟ مدادک مورد نیاز جهت ثبت شرکت نسبی عبارت است از موارد زیر :

  1. دو نسخه شرکت نامه
  2. دو نسخه تقاضا نامه
  3. دو نسخه اساسنامه
  4. تکمیل فرم تعیین نام (اول اولویت بندی کنید و بر اساس اولویت ها نام ها را وارد فرم کنید )
  5. دریافت مجوز فعالیت
  6. تصویر برابر با اصل مدارک برای احراز هویت برای همه ارکان های شرک
  7. داشتن گواهی سوء پیشینه

مراحل و قوانین ثبت شرکت های نسبی

در واقع ثبت شرکت آخرین مرحله برای تأسیس شرکت است که بر اساس قانون (ماده ۹۵) همه ی شرکت های تجاری باید ابتدا ثبت گردند تا بتوانند فعالیت خود را آغاز کنند. در واقع ثبت شرکت یعنی تمام مراحل تأسیس آن کامل هستند و شرایط برای ورود به محیط تجاری را دارد. البته شما باید تمام مراحل ثبت شرکت را کامل انجام دهید تا بتوانید به مراحل بالاتر صعود کنید که برای این کار باید مطابق دستورالعمل زیر رفتار کنید.

  • انتخاب اسم برای شرکت (حداقل ۵ اسم)
  • تعیین عنوان و موضوع شرکت
  • مشخص کردن حوزه فعالیت شرکت
  • تعیین نوع شرکت تجاری
  • تعیین مدت زمان فعالیت شرکت
  • تعیین شرکاء و هیئت مدیره

ویژگی های شرکت نسبی

بر اساس قانون شرکت های نسبی، شرکتی هستند که برای امور تجاری تحت عنوان ویژه بین چند نفر شکل می گیرد و مسئولیت هر یک از آن ها را با توجه به سرمایه شان تعیین می کنند. در نتیجه مسئولیت شرکاء را سرمایه آنها تعیین می کند، البته قوانین این شرکت تقریبا همانند شرکت تضامنی است. تأسیس این شرکت مزایای زیادی را برای افراد به همراه می آورد که این مزایا عبارت اند از موارد زیر:

  • منافع شرکت بین شرکاء به نسبت سرمایه ی آن ها تقسیم می شود. البته این تقسیم منافع در شرکت نامه باید ذکر گردد.
  • تنها یک نفر می تواند مدیر شود که مدیر را می توان هم از بین شرکاء و هم فردی به جزء شرکاء انتخاب کرد. به عبارتی امکان استخدام فردی که عضو شرکاء نباشد ممکن است .
  • اگر قرار به تقسیم سهم الشرکه باشد باید همه ی اعضا آن را تأیید کنند تا امکان پذیر باشد که مانند آن را در قسمت ثبت شرکت تضامنی بررسی کردیم. به بیان دیگر انتقال سهم الشرکه در این چنین شرکت ها کار ساده ای نیست.
  • این گونه شرکت ها برای فعالیت های طولانی مدت مناسب اند و کسانی می توانند آن را تأسیس کنند که قصد سرمایه گذاری طولانی مدت را داشته باشند.
  • در صورتی که شرکت مجبور به پرداخت خسارت یا قروض شود هر یک از اعضا به مقدار سرمایه ای که در شرکت قرار دادند باید هزینه پرداخت کنند. این ویژگی در خیلی از شرکت های تجاری وجود ندارد، به عنوان مثال در شرکت تضامنی فرد طلب کار به خود اعضا مراجعه می کرد.در حالی که در شرکت نسبی از طریق اموال شرکت بدهی ها تسویه می گردد. البته اگر شرکت منحل شود آنگاه باید به شرکاء برای دریافت طلب خود مراجعه کرد اما تا قبل از آن قانون این اجازه را به افراد نمی دهد.
  • امکان ورود شرکاء ضامن در این شرکت ها وجود دارد، به عبارتی اگر شرکاء سرمایه گذار اعتبار کافی را نداشته باشند در این صورت شرکاء ضامن می توانند وارد شرکت شوند. قطعا وجود شرکاء ضامن در یک شرکت باعث افزایش رونق کسب و کار آن شرکت می شود. شرکاء ضامن همانند دیگر شرکاء به نسبت سرمایه ی شان در شرکت مسئولیت هایی خواهند داشت و مسئول قروض شرکت حتی قبل از ورود شان هستند .

ثبت شرکت

ثبت شرکت تعاونی همراه با توضیحات کامل

جالب است بدانید که امروزه افراد زیادی به ثبت شرکت تعاونی روی آورده اند تا از طریق آن بتوانند کسب و کار خود را راه اندازی کنند. تأسیس شرکت های تعاونی تأثیر بسزایی بر روی توسعه ملی کشور می گذارد، زیرا از طریق آن می توان نیاز های مهم و اساس مردم یک کشور را بر طرف نمود.

البته شرکت های تعاونی انواع مختلفی دارند، مثلا شرکت تعاونی کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش ماهی و غیره. اما قطعا قبل از تأسیس این شرکت ها که تأثیرات زیادی بر یک کشور می گذارند باید اطلاعات ویژه ای را به دست آورید. به عبارتی چون تأسیس آن خیلی مهم است، پس نکات کلیدی در رابطه با آن باید بدانید که ما، در ادامه آن را مطرح می کنیم.

در قانون تجارت شرکت تعاونی را اینگونه تعریف می کنند: شرکتی که بین چند نفر برای فعالیت های توزیع و اعمال مربوط به آن تأسیس می شود، شرکت تعاونی گفته می شود. در واقع بر اساس ماده ۸ قانون اعضای این شرکت را فقط شرکاء حقیقی تشکیل می دهند و عضو شرکت باید شریک حقیقی باشد.

نکته قابل تعمل در اینگونه شرکت ها این است که در حالی که در سایر شرکت های تجاری حق رای شرکاء بستگی داشت به میزان سرمایه آن ها ولی در این شرکت این قانون مطرح نمی شود. بنابراین هر کدام از اعضا بدون در نظر گرفتن سرمایه ای که در شرکت های تعاونی دارند می توانند در گفت و گوها شرکت کنند.

شرایط، قوانین و مراحل ثبت شرکت تعاونی

همانطور که پیش از آن هم گفتیم، امروزه افراد زیادی به ثبت شرکت های تعاونی روی آورده اند، یعنی از میان دیگر شرکت های تجاری شرکت تعاونی دارای طرفداران بیشتری است. یکی از دلایل های محبوبیت این شرکت می تواند، حمایت های زیاد ارگان های دولتی از این چنین شرکت ها می باشد، زیرا اینگونه تولید ملی کشور به نقاط موفقی می رسد.

البته که برای ثبت این شرکت ها باید اقدامات و نکاتی را رعایت کرد، به طور مثال تابعیت ایرانی (موسس)، عدم ممنوعیت قانونی، عدم سابقه اختلاس، درخواست کتبی برای عضویت، عدم عضویت در تعاون دیگری.

به طور کلی تأسیس شرکت های تعاونی بستگی دارد به اقدام مجمع موسس که در واقع شامل چند نفر که دارای شرایط لازم هستند، می باشد. تعداد اعضای مجموعه باید هفت نفر باشد نه بیشتر و نه کمتر که از میان آن ۷ نفر، سه نفر را به عنوان هیئت موسس انتخاب کرده که از بین آن ها هم یک نفر به عنوان نماینده تام الاختیار برای اداره کل تعاونی معرفی می کنند.بعد از انجام این مراحل هیئت موسس اساسنامه شرکت را بر مبنای قوانین و مقررات کشور می نویسد و آن را با اساسنامه های وزارت تعاون مطابقت می دهد.

گام های مهم برای ثبت شرکت های تعاونی

همانطور که گفتیم برای ثبت هر شرکتی باید یکسری اقدامات انجام دهید و همچنین برای ثبت شرکت مدارکی را ارائه دهید که در ادامه مراحل آن را برای شما بیان می کنیم و بعد به سراغ مدارک مورد نیاز می رویم. مهم ترین مراحل برای ثبت شرکت عبارت است از موارد زیر:

  • تکمیل مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت

در صورتی که مدارکتان تکمیل نباشد هیچ جوره نمی توانید مراحل ثبت نام را تکمیل کنید، پس اولین و مهم ترین قدم برای ثبت شرکت این است که مدارک مربوط به شرکت تعاونی را تکمیل کرده و سپس آن را ارائه دهید. در واقع این مدارک شامل تمامی اسناد است که باید تحویل وزارت مربوطه دهید. البته ما اسنادی که به آن نیاز دارید را در قسمت مدارک مورد نیاز برای ثبت توضیح داده ایم.

  • انتخاب نام برای شرکت

شما حداقل ۵ اسم را برای شرکتتان باید انتخاب کنید آن را اولویت بندی کرده و سپس بر اساس اولویت هایتان اسم ها را وارد سیستم کنید. قطعا هر اسمی را نمی توان به عنوان نام شرکت انتخاب کرد و انتخاب آن شرایطی را دارد.

  • تنظیم مدارک و اسناد

در مرحله اول شما باید مدارک تان را تکمیل می کردید ولی در این مرحله باید تمامی اسناد مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی را با وزارت مربوطه تنظیم کنید.

  • افتتاح حساب جدید در بانک

حسابی که می خواهید آن را تأسیس کنید باید حتما در بانک تعاونی باشد.

  • ارسال مدارک به وزارت مربوطه برای ثبت

بعد از تکمیل و تنظیم مدارک باید آن ها را برای ثبت، به اداره ثبت ارسال نمایید و منتظر شوید تا مدارک تان تأیید گردد.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت تعاونی

نبود چه مدارکی مرحله ثبت شرکت را متوقف می کند؟ برای ثبت شرکت به چه مدارکی نیاز است؟ مطمئنا این چنین سوال ها ذهن شما را هم به خود درگیر کرده است و یا اینکه هنوز نمی دانید باید چه مدارکی را تأمین کنید. نگران نباشید ما اینجا هستیم تا نگرانی شما را از بابت این موارد بر طرف کنیم، پس تا ادامه همراه ما باشید تا مدارکی که به آن نیاز دارید را نام ببریم :

  1. اساسنامه شرکت تعاونی
  2. تقاضا نامه برای ثبت شرکت تعاونی
  3. ارائه دعوت نامه از طرف مجمع اعضای موسس
  4. مدارک شناسایی موسس و شرکاء که شامل نام، آدرس محل زندگی و شماره و کد ملی، میزان سرمایه و درصد سهام و موضوع فعالیت و غیره
  5. سمت هر یک از شرکاء
  6. مشخصات هیئت موسس و مدیر
  7. گواهی عدم سوء پیشینه هر یک از شرکاء
  8. اسامی مدیران و شرکاء
  9. گواهی بانکی
  10. مجوز های لازم برای انجام فعالیت
  11. تقویم زمان بندی

البته این موضوع را هم حتما در نظر داشته باشید زیرا در ثبت شرکت تعاونی به دردتان می آید آن هم این است که هزینه های شرکت تعاونی را ثبت کنید. البته هزینه های شرکت های تعاونی در کل کشور یکسان است و شما باید مبلغ یکسانی را به حساب دولت واریز کنید. اصلی ترین هزینه هایی که ثبت شرکت تعاونی برای تان به همراه دارد عبارت اند از هزینه پست مدارک و درج آگهی و تبلیغات.در نظر داشته باشید که شما تنها زمانی آغاز به کار خواهید کرد که فعالیتتان زیر نظر وزارت تعاون باشد و تمام ‌نکات ثبت شرکت تعاونی را به طور کامل انجام دهید.

ثبت موسسه غیر تجاری همراه توضیحات کامل

تا الان فقط در رابطه با ثبت شرکت های تجاری صحبت کردیم و مراحل ثبت و ویژگی شرکت های تجاری را بیان کردیم، اما در این قسمت فقط به بررسی موسسه های غیر تجاری می پردازیم. در کنار شرکت های زیادی که به کار مشغول هستند قانون گذار نهاد های حقوقی ویژه ای را هم برای شخصیت های حقوقی بیان کرده است.

این قوانین جنبه غیر تجاری دارد که در واقع مشاغلی همچون امور خیریه، علمی و ادبی را پوشش می دهد که به آن ها موسسه گفته می شود. همانطور که از نامشان بر می آید این موسسه ها برای مشاغل غیر تجاری ویژه شده اند و تنها در زمینه هایی به فعالیت می پردازد که جزو مشاغل تجاری نباشد. از این رو موسسه های غیر تجاری را به دو دسته تقسیم می کنند که عبارت اند از موارد زیر :

  • دسته ی اول را موسسه هایی تشکیل می دهند که تنها به منظور به دست آوردن منافع و تقسیم آن بین شرکاء تشکیل نمی شود که به آن ها موسسه های غیر انتفاعی گفته می شود. مشاغل یا موسسه هایی، همچون امور خیریه، انجمن های اسلامی، انجمن های تخصصی، انجمن های احزاب، صندوق های قرض الحسنه و گروه های سیاسی از انواع موسسه های غیر انتفاعی محسوب می شوند.
  • دومین دسته از موسسه ها تقریبا عکس موسسه ی بالا است و تنها با هدف به دست آوردن منافع شخصی و تقسیم منافع مادی بین شرکاء به وجود می آید. مثلا موسسه هایی مثل کانون های فنی و حقوقی و موسسه هایی که تنها با هدف ارائه خدمات شهری مثل فضای سبز و غیره جزو این موسسه ها قرار می گیرد.

شرایط تشکیل موسسه غیر تجاری

برای اینکه اینگونه موسس ها را ثبت کنید باید تعداد شرکاء حداقل دو نفر باشد و کمتر از دو نفر مجاز نیست، ولی در رابطه با سرمایه هیچ گونه چهار چوبی تعیین نشده است. به منظور ثبت این موسسه ها باید به اداره ثبت بروید، در واقع اگر ساکن پایتخت هستید باید به اداره ثبت شرکت بروید و اگر ساکن شهرستان ها هستید برای ثبت شرکت باید به اداره ثبت شرکت مرکزی مراجعه کنید. البته برای ثبت موسسه تجاری باید تمامی مراحلی که در آیین نامه اصلاحی در سال ۱۳۳۷ تصویب شده را انجام دهید.

مراحل ثبت موسسه غیر تجاری

برای ثبت شرکت باید مراحل زیر را انجام دهید که آن ها را کاملا مختصر بیان کرده ایم تا در به یاد سپردن آن ها دچار مشکل نشوید.

  • انتخاب نوع شرکت که قصد فعالیت در آن را دارید. ( تجاری یا غیر تجاری بودن آن )
  • تعیین شرکاء و سرمایه گذاران ( اسم آن ها را با تمامی اطلاعات باید در لیست بنویسید )
  • مشخص کردن سرمایه اولیه شرکت و سرمایه و سهم هر یک از شرکاء( سرمایه نقدی و غیر نقدی)
  • انتخاب موضوع فعالیت هر شرکت
  • انتخاب اسم شرکت ( باید حتما نوع شرکت را هم بنویسید مثلا شرکت تعاونی برادران شریفی )
  • مشخص کردن سمت هر یک از شرکاء و هیئت مدیره
  • آماده کردن مدارک برای ارائه آن ها به اداره ثبت
  • ثبت نام آنلاین و در خواست اینترنتی
  • بعد از آماده کردن مدارک ارسال آن ها به اداره ثبت
  • مراجعه به اداره ثبت برای دریافت نامه تأیید

دریافت مجوز برای موسسه غیر تجاری

برای اینکه بخواهید مجوزی را برای موسسه های غیر تجاری دریافت کنید باید به نکات زیر توجه کنید :

  • در موسسات غیر تجاری که تنها هدف آن ها جلب منافع مادی و تقسیم آن بین شرکاء است بعد از اینکه موسسه به ثبت رسید اقدام به دریافت مجوز کنید.
  • در موسسه های غیر تجاری غیر انتفاعی باید بعد از اینکه در خواست ثبت موسسه توسط اداره ثبت شرکت استعلام شد و بعد از تأیید آن برای دریافت مجوز اقدام کنید.

البته برای أخذ مجوز این موضوع را باید در نظر داشته باشید که زمان دریافت آن اهمیت زیادی دارد و در شهرستان ها باید به اداره ثبت شرکت مرکزی همان استان بروید و برای ثبت موسسه در تهران هم باید به اداره ثبت شرکت تهران مراجعه کنید.

 

ثبت شرکت

پس از ثبت شرکت چه اقداماتی را باید انجام داد

بعد از اینکه ثبت  شرکت انجام شد و تمامی مدارک مورد نیاز به اداره ثبت شرکتها ارائه گردید، نوبت به انجام و اجرای اقدامات خاص می رسد. این اقدامات عبارتند از:

1) پرداخت روزنامه رسمی

روزنامه های شرکت مخصوصا روزنامه رسمی شرکت از مهمترین مدارک اصلی شرکتها میباشد که به هر سازمان و نهادی مراجعه کنید از شما روزنامه رسمی را طلب میکند و در صورتی که روزانه نداشته باشید کار شما پیش نخواهد رفت.

پس از امور تاسیس شرکت باید وارد پورتال روزنامه رسمی شده و در قسمت پرداخت و با وارد کردن شماره مکانیزه در قسمت مشخص شده پرداخت خود را انجام داده تا روزنامه برای انتشار و چاپ آماده گردد، لازم به ذکر است که زمانی که وارد سامانه روزنامه رسمی شده و پرداختی میخواهید انجام دهید باید در ابتدا عضو روزنامه رسمی شده باشید.

2) پرداخت روزنامه کثیرالانتشار

روزنامه کثیر الانتشار مانند روزنامه رسمی اهمیتی ندارد و هزینه روزنامه کثیر بستگی به آن دارد که در زمان تاسیس چه نوع روزنامه ای را برای چاپ در اساس نامه قید کرده اید به این دلیل که هزینه های تمامی روزنامه ها متفاوت است.

برای پرداخت روزنامه کثیر وارد پرتال شده و قسمت پیگیری روزنامه کثیر الانتشار را انتخاب کرده و شماره مکانیزه را وارد کرده و پس از وارد نمودن کلمه امنیتی هزینه پرداخت شما ظاهر میشود و برای پرداخت میتوانید مراحل را یک به یک پیش ببرید و نهایی کنید.

3) پلمپ دفاتر

این قانون بدین منظور در نظر گرفته شده تا تاجران امکان اضافه کردن کالا و ارقامی را در تاریخ های بعدی نداشته باشند. این دفاتر بایستی هر سال تا ده سال بعد توسط شرکت و اشخاصی که اقدام به ثبت شرکت کرده اند، نگهداری شوند.

4) کد اقتصادی

کد اقتصادی در واقع یک شناسه ای است که دارای 12 رقم می باشد. با در دست داشتن این شناسه می توانید پیرامون مالیات های خود اطلاعات بدست آورید. این کد اقتصادی بایستی بر روی فاکتورهای خرید و فروش درج گردد تا امکان محاسبه مالیات وجود داشته باشد. شرکت ها و اشخاص تا دو ماه بعد از ثبت شرکت فرصت دارند تا برای اخذ کد اقتصادی مخصوص خود اقدام نمایند.

این اقدام مربوط به تمامی شرکت ها و اشخاص می باشد. شرکتها و همچنین اشخاص لازم است بعد از اینکه ثبت شرکت فوری خود را انجام دادند، به اداره امور مالیاتی مراجعه نمایند. در این اداره لازم است که مالیات نیم در هزار حق تمبر را پرداخت نمایند.

حتی کسانیکه اقدام به افزایش سرمایه شرکت خود نموده اند، بعد از ابطال مالیات اولیه، بایستی برای پرداخت مالیات جدید به اداره ثبت مالیات ها مراجعه کنند. در صورت عدم انجام امور مالیاتی و تشکیل پرونده، شرکت ها و اشخاص از تسهیلات و مزایای مربوطه محروم خواهند شد.

5) گواهی ارزش افزوده

برای دریافت گواهی ارزش افزوده  میبایست تمامی مراحل کد اقتصادی از زمان پیش ثبت نام تا زمان تشکیل پروند در اداره دارایی  بابت کد اقتصادی را انجام داده و محل شرکت شما مورد تایید کارشناس مستغلات در آمده باشد و کلاس پروند شما در سامانه تعریف شده و در گام 45 قرار گرفته باشید.

در این صورت میتوانید برای گواهی ارزش افزوده اقدام نمایید، گواهی ارزش افزوده نوعی تاییدیه در سازمان امور مالیاتی میباشد که به شما این اجازه را میدهد که بتوانید فاکتورهای رسمی خرید و فروس و یا قراردادهای رسمی با شرکتها و نهاد ه و یا اشخاصص ببندید. که برای دریافت این تاییدیه نیز مدارکی مورد نیاز میباشدکه تعدادی از آنها به شرح زیر میباشد :

  1. مدارک تاسیس شرکت همراهکپی
  2. روزنامه رسمی به همراه کپی
  3. برگه کد اقتصادی شرکت به همراه کپی
  4. کپی برابر اصل کارت ملی و شناسنامه اعضاء شرکت
  5. یک فاکتور خرید و فروش
  6. تکمیل پیش ثبت نام ارزش افزوده
  7. پر کردن فرمهای تعهد نامه
  8. اجاره نامه رسمی به نام شرکت

6) تغییرات شرکت

پس از تاسیس شرکت شما میتوانید هر نوع تغییری در شرکت خود انجام دهید، به فرض مثال اعضائ شرکت بنا به شرایط و دلایکی تصمیماتی برای شرکت خود گرفته و طبق قوانین تجارت میبایست این تصمیمات در اساسنامه شرکت قید گرد که به مشکلی برنخورند و این تغییرات همانند تاسیس حتما میبایست در روزنامه رسمی شرکت به چاپ برسد بدون روزنامه رسمی تغییرات بدون ارزش میباشد.

اطلاعات بیشتر از نحوه تغییرات شرکتها دراین صفحه توضیح داده شده است.

تغییراتی که شما میتوانید در شرکت انجام دهید از جمله موارد زیر میباشد:

  • تغییر نام برای شرکت
  • تغییر اعضاء اصلی و سهامداران ( میتوانید اعضاء قدیم را خارج و اعضاء جدید وارد شرکت کنید از یک نفر به بالا)
  • تایین سمت برای اعضا ( میتوانید سمتها را در داخل هیت مدیره جابجا کنید )
  • تغییر حق امضاء ( حق امضا را نیز میتوانید به هر شکلی تغییر دهید )
  • تغییر سهام سهامداران ( میتوانید سهام هریک از سهامداران را کم و یا زیاد کنید مابین هم و سهام دار جدید )
  • افزایش و یا کاهش سرمایه ( میتوانید سرمایه شرکت را افزایش و یا کاهش دهید به هر میزان که بخواهید)
  • الحاق به موضوع ( شما نمیتوانید موضوع قبلی را حذف کنید بلکه میتوانید به آن اضافه نمایید)

7) ثبت برند برای شرکت

هر شرکتی برای فعالیت خود نیاز به نام تجاری و یا همان برند را دارد که همانند شرکت باید برند مورد نظر در اداره مالکیت معنوی به ثبت برسد تا با آن مام شما بتوانید محصولی را تولید و به بازار روانه کنید، بین نام شرکت و ثبت برند تفاوتهایی است. طبق قانون تجارت شما با نام شرکت نمیتوانید محصولی را تولید کنید و میبایست برای تولید خود ثبت علامت تجاری ( ثبت برند ) انجام داده و از آن نام برای تولید استفاده نمایید.

8) کارت بازرگانی

هر شخص حقوقی یا حقیقی برای واردات و صادرات نیاز به مجوزی دارد که این مجوز همان کارت بازرگانی میباشد که به دو صورت شخصی و شرکتی صادر و مدت اعتبار آن یک سال میباشد که هر کدام از این دو شرایط و قوانین خاص خود را دارد و نیز قوانین شهرستانهای مختلف با هم متفاوت میباشد.

از جمله مدارک مورد نیاز کارت بازرگانی شرکتی:

  1. مدارک تاسیس شرکت
  2. روزنامه رسمی شرکت
  3. حداقل مدرک دیپلم برای مدیر عامل
  4. کارت پایان خدمت مدیر عامل برای آقایان
  5. داشتن دفتر کار اداری
  6. اجاره نامه رسمی به نام شرکت
  7. حد اقل سن 23 سال
  8. دفاتر پلمپ قانونی
  9. دفاتر تجاری
  10. کد اقتصادی شرکتی
  11. عدم سوءپیشینه
  12. کارت عضویت اتاق بازرگانی ( این کارت از ابتدای سال 1401 برای صدور و یا تمدید کارت بازرگانی اجباری میباشد)

از جمله مدارک کارت بازرگانی شخصی :

  1. حداقل مدرک دیپلم و بالاتر
  2. حداقل سن افراد23
  3. داشتن کارت پایان خدمت برای آقایان
  4. دفتر کار مورد تایید اداره
  5. اجاره نامه هلوگرام دار با کد رهگیری
  6. دفاتر پلمپ تجاری برای شخص
  7. دفاتر پلمپ قانونی برای شخص
  8. نداشتن سوءپیشینه
  9. کد اقتصادی شخصی
  10. کارت عضویت اتاق بازرگانی

هزینه های ثبت شرکت

هزینه های مورد نیاز برای ثبت شرکت چیست

هزینه های را که شامل ثبت شرکت میشود را درا ینجا به شما عزیزان به طور کامل توضیح خواهیم داد. هزینه های ثبت شرکت به شرح زیر میباشد:

  • هزینه موسسه ثبتی که کارهای ثبت را به انجام میرساند
  • هزینه تایید نام شرکت شما
  • هزینه پاکت ارسال مدارک
  • هزینه پست
  • هزینه حق ثبت سرمایه اولیه شرکت
  • هزینه روزنامه رسمی شرکت
  • هزینه روزنامه کثیر النتشار
  • هزینه پلمپ دفاتر
  • هزینه وکیل یا وکالت نامه
  • هزینه اتاق بازرگانی ( برای شرکتهای مسئولیت محدود)

خدمات ثبت شرکت و تغییرات شرکت در ایران

خیلی از افراد به دنبال این هستند تا ثبت شرکت را انجام دهند و در کمترین زمان ممکن فعالیت قانونی خود را در کشور آغاز کرده و راحت و آسوده بتوانند از تسهیلات استفاده نمایند.

اما آیا هنوز هم لازم است خود افراد به شخصه برای ثبت شرکت  یا هر شهر دیگری اقدام نمایند؟

در پاسخ باید بگوییم که نه درست است که چند سال گذشته تاسیس شرکت به صورت شخصی انجام می شد و از طرفی، هزینه و زمان زیادی صرف این امور می گردید، اما امروزه با روی کار آمدن شرکت های مرتبط

با امور ثبتی، دیگر نیاز به مراجعه شخصی افراد به اداره ثبت شرکت ها نخواهد بود.

تنها کافی است افراد به مراکز مربوطه مراجعه نمایند و بعد از آگاه شدن از خدماتی که این شرکت ها ارائه می دهند، انجام امور مربوطه را به عهده افراد خبره فعال در این شرکت ها بگذارند.

خدمات متعددی توسط شرکتهای ثبتی در اختیار مشتریان قرار می گیرد که هر کس با توجه به نیاز، برخی از این خدمات را استفاده می کند و با برخی دیگر سر و کاری ندارد.

همچنین استفاده از خدماتی نظیر مشاوره و … از طریق غیر حضوری هم ممکن بوده و افراد می توانند تنها با تماس تلفنی و یا نوشتاری، از راهنمایی افراد فعال در شرکتهای مربوط به امور ثبتی استفاده کافی نمایند.

استعلام جهت نام شرکت

استعلام نام شرکت به این معنا میباشد که قبل از ارسال نامهای پیشنهادی شما به اداره ثبت شرکتها باید از سازمان استعلام گرفت که مشابه نامهای شما در اداره به ثبت نرسیده باشد که در این صورت نامهای شما از طرف کارشناسان اداره رد میگردد به این علت که نمیتوان دو شرکت با یک نام مشابه وجو داشته باشد.

معمولا نامهایی که به اداره ارسال میگردد باید پنج نام سه سیلابی به ترتیب اولویت و در این نامها از صفت و کلمات عام استفاده نگردد، نامها باید خاص و فارسی باشد که میتوان در این مورد از دهخدا کمک گرفت. نامها پس از ارسال برای کارشناسی بین 24 تا 48 ساعت کاری زمان میبرد که کارشناسی و نتیجه اعلام گردد در صورتی که نامها رد گردد باید نامهای جدید به اداره ارسال گردد.

ثبت شرکت

ارسال کارشناس جهت مشاوره

برای تاسیس شرکت میبایست یک سری مشاوره و راهنمایی به شما عزیزان باید داده شود این مشاوره را هم میتوانیم به صورت ارتباط تلفنی انجام دهیم و یا اینکه در صورتی که شخص مورد نظر وقت کافی برای مراجعه به دفتر موسسه ثبتی ندارند ما کارشناسان خود را برای مشاوره کامل به محل شرکت این عزیزان اعزام میکنیم.

بهترین مرکز ثبت انواع شرکت

این روزها به خاطر افزایش میزان تقاضا برای ثبت شرکت ها، مرکز ثبت شرکت زیادی می توان در کل شهر تهران یافت. اما اینکه بتوانید بهترین ها را بیابید شاید کار کمی سختی باشد.

برای پیدا کردن بهترین مرکز ثبت شرکت فوری، لازم است به شرکت های مختلفی مراجعه نمایید. در این شرکتها بهتر است ابتدا خدمات را سوال کرده و با خدماتی که مرکزهای دیگر در اختیار مشتری قرار می دهند قیاس کنید.

مورد مهم دیگر، مقایسه هزینه ای است که برای انجام امور ثبتی توسط شرکت ها دریافت می شود. قیمت ها اصولاً در همه جا یکسان است. اما وجود یا عدم وجود برخی از خدمات، منجر به افزایش یا کاهش هزینه ها خواهد شد.

توجه داشته باشید که قبل از سپردن انجام امور ثبتی به شرکت های مربوطه، درباره نظر و کامنت مراجعه کنندگان قبلی تحقیق کنید. راضی بودن مراجعه کنندگان گذشته به شما کمک خواهد کرد تا مرکز خوبی را گزینش نمایید.

مشاوره تاسیس شرکت غیر حضوری و فوری

ممکن است خیلی از مرکزهای ثبت شرکت فوری در و دیگر شهرهای ایران را گزینش کرده باشید، اما باید با جرات بگوییم که هیچ مرکزی به اندازه مرکز ثبت عصر جدید نمی تواند با دقت و در کمترین زمان ممکن شما را راه بیندازد.

این شرکت که در حال حاضر تمامی امور ثبتی را به بهترین شکل انجام می دهد، در فضای مجازی هم دارای سایت رسمی است و به مشتریان دور از خود این امکان را داده تا از خدمات بی نظیر این شرکت بهره مند شوند.

تاسیس شرکت فوری از مشاورین عصر جدید از طریق راه های ارتباطی که درون سایت اعلام شده ممکن خواهد بود و افراد لازم نیست در شهرهای دور و نزدیک، مراجعه حضوری به شرکت عصر جدید داشته باشند.

خوبی سایت رسمی ثبت عصر جدید این است که:

  • زمانی از شما گرفته نخواهد شد.
  • هزینه ای بابت رفت و آمد پرداخت نخواهید کرد.
  • جهت دریافت مشاوره، محدودیت زمانی نخواهید داشت.
  • تمامی مشاوره بدون هزینه انجام خواهد شد.
  • با مراحل کار آشناییت کامل پیدا خواهید کرد.
  • تمامی خدماتی که توسط شرکت انجام می شود را خواهید شناخت.
  • و موارد متعدد و بسیار دیگری از این قبیل.

تاسیس شرکت فوری با رعایت تمامی اصول و قوانین توسط بزرگترین مرکز ثبت شرکت، یعنی ثبت عصر جدید در سطح شهر انجام می شود.

همه می دانیم که برای انجام کاری قانونی در کشور، نیاز به تاییدیه داریم. این تاییدیه همان ثبت شرکت در شهرهای مختلف می باشد که هر ساله اولویت های آن فرق کرده و تفاوت هایی در روند اجرای آن ایجاد شده است.

اگر به فعالیت های قبلی مشغول بوده باشید، می دانید که شرکت های مختلفی داریم که تاسیس هر کدام روند متفاوتی از دیگری دارد. برای اینکه بتوانیم به ثبت شرکت فوری بپردازیم، اول لازم است شرکت های مختلف را معرفی کرده و درباره ثبت هر یک اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.

توصیه می کنیم تا ادامه مطلب ما را همراهی کنید تا با بزرگترین مرکز ثبت شرکت ها در کشور آشنا شده و درباره چگونگی همکاری با آن ها اطلاعاتی را ارائه بدهیم.

ثبت شرکت

قوانین جدید ثبت شرکت در سال 1401 چیست؟

تا قبل از این ثبت شرکت بسیار ساده و بدون دردسر بود که خود این باعث مشکلاتی در جامعه شده بود که از جمله آنها این بود که هر شخصی میتوانست با اطلاعات شخص دیگر شرکت به ثبت برساند در حالی که آن فرد خود از این موضوع اطلاعی نداشت و در اینده مشکلات مالیاتی برای این فرد بوجود میآمد.

طبق بخشنامه جدید اداره ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری هر شخصی که قصد تاسیس شرکت را دارد فقط با مدارک شخصی خود میتاند کار ثبت را ادامه دهد .

پیش از این مهم نبود که چه شماره همراهی در سامانه برای شخص وارد میکنیم  ولی با این قوانین جدید حتما شماره همراه باید به نام اشخاصی که ثبت شرکت انجام میدهد باید باشد، در اینجا یک نکته مهم وجود دارد که شماره همراهی باید برای تاسیس شرکت معرفی گردد که در زمان ثبت نام سامانه ثنا به سازمان قضایی کشور معرفی گردیده باشد.

بارها دیده شده که شماره هماره به نام شخص بوده ولی در سامانه ثبت شرکت ها مورد تایید قرار نمیگیرد و خطای استعلام در سامانه نشان میدهد که این مورد مربوط به توضیحی بود که در بالا به شما عزیزان داده بودیم.

یکی از موارد مهم برای ثبت شرکت برای افرادی که میخواهند تاسیس انجام دهند این است که در سامانه ثنا ثبت نام داشته باشند، این به این معنا میباشد که دیگر سو استفاده ای از مدارک دیگران در ثبت شرکت پیش نیامده.

یکی از مواردی که قبل برای اداره ثبت بسیار اهمیت داشت ارائه سوء پیشینه تمام اعضای شرکت بود که در زمان ارسال مدارک میبایست به همراه مدارک به اداره ثبت ارسال میگردید که این گزینه نیز حذف گردیده .

کارشناسان سازمان به سازمان قضایی کشور لینک میباشند و به طور خودکار استعلامات لازم کرفته میشود و در صورتی که خطایی بابت سوئ پیشینه در سامانه مشخص شود، کارشناس از شخص مورد نظر درخواست دریافت و ارسال سوء پیشینه خواهد داد و در غیر این صورت شرکت ارسالی مورد نظر چنانجه در موارد دیگر اساسنامه مشکلی نباشد تاسیس مورد تایید قرار میگیرد.

کارت ملی و شناسنامه از دیگر مواردی بود که اعضای شرکت در زمان تاسیس شرکت و یا تغییزلت به همراه اوراق شرکت به اداره ارسال مینمودند که این مورد نیز حذف گردیده است به این خاطر که اداره ثبت به سازمان ثبت احوال لینک بوده و استعلامات لازم را سازمان ارائه میدهد.

قوانین ثبت شرکت مسئولیت محدود در سال 1401

ثبت شرکت مسئولیت محدود حد اقل با دو نفر اعضا به ثبت میرسد که هیچ یک از اعضا نباید سوء پیشینه داشته باشند، مراحل جدیدی که به شرکت مسولیت محدود اضافه گردیده به شرح زیر است :

  1. اخذ دفاتر پلمپ قانونی شرکت برای سال مالی جاری
  2. پرداخت هزینه روزنامه رسمی از طریق سامانه
  3. پرداخت هزینه روزنامه کسیر تعریف شده در اساسنامه در سامانه مربوطه
  4. پیش ثبت نام و ورود اطلاعات شرکت بابت سازمان تامین اجتماعی
  5. پیش ثبت نام کد اقتصادی شرکت تارسیدن به گام 30 در سازمان امور مالیاتی
  6. پرداخت هزینه اتاق بازرگانی

شش موردی که در بالا اعلام شده اجبار بوده و تا زمانی که کلیه مراحل فوق از گام 1 الی 6 را به طور کامل به انجام نرسد مدارک اصلی شرکت به هیچ عنوان تحویل شخص یا وکیل قانونی شرکت نمیگردد.

قوانین ثبت شرکت سهامی خاص در سال 1401

ثبت شرکت سهامی خاص تغییر چندانی نداشته فقط اینکه هیچ کدام از اعضا نباید دارای سوء پیشینه  و چک برگشتی و وام معوقه باشند چرا که در زمان افتتاح حساب به مشکل خورده و افتتاح حساب صورت نخواهد گرفت برای شرکت، 6 موردی که برای شرکت مسئولیت محدود نام بریدم که اجبار بوده برای شرکت سهامی خاص اجبار نمیباشد فقط دو مورد روزنامه رسمی و دفاتر پلمپ میبایست انجام گردد.

برای کسب اطلاعات بیشتر از قوانین جدبد اداره ثبت شرکتها در سالهای اخیر میتوانید با کارشناسان ثبت عصرجدید در ارتباط باشید و یا شماره همراه خود را گذاشته، تا در اولین فرست همکاران ما با شما تماس حاصل نمایند.

 

ثبت شرکت

سوالات متداول شما

مدارک شرکت مسئولیت محدود چی هست؟

برای تاسیس شرکت مسئولیت محدود به کارت ملی وشناسنامه حداقل دو نفر، شماره همراه هردو شخص، و آدرس و کدپستی برای دفتر مرکزی نیاز است.

ثبت یک شرکت چند روز طول میکشه؟

بستگی به نوع شرکت داره به طور مثال اگر شرکت مد نظر شما مسئولیت محدود باشه 2 رو تا تایید نام و 3 روز کاری تا شماره ثبت و اگهی ثابتی زمان میبره ولی برای شرکت سهامی خاص حدودا بین 7 تا 10 روز زمان میبره.

هزینه ثبت چقدر هست؟

هزینه تاسیس  شرکت بستگی به نوع شرکت و موضوع شرکت و همچنین به سرمایه اولیه مربوط میباشد، در این مورد میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید 02144295435

برای تاسیس شرکت نیاز به سند اداری میباشد؟

خیر برای ثبت یک شرکت نیازی به دفتر کار اداری و یا سند اداری نیست ولی اگر پس از ثبت برای کد اقتصادی و یا دریافت کارت بازرگانی میخواید اقدامی انجام بدید دفتر کار اداری و یا موقعیت ادار لازم هست.

برای تاسیس شرکت نیاز به مدرک تحصیلی و کارت پایان خدمت هست؟

برای تاسیس شرکت نیازی به مدرک تحصیلی نیست مهم نیست جقدر سواد دارید و یا آیا خدمت رفته یا نرفته اید، پس به کارت پایان خدمت نیازی ندارید.

کسی که سوءپیشینه داره میتونه عضو شرکت بشه؟

خیر، کسانی که سوءپیشینه ای داشته باشند نمیتونن داخل شرکت عضو بشن

ثبت شرکت را میتوان به عنوان مجوز برای ثبت برند معرفی کرد؟

خیر، اداره مالکیت معنوی ثبت شرکت رو مجوز نمیدونه و باید از سازمانهی مربوط به فعالیت خودتون جواز تهیه کنید

افراد زیر 18 سال میتونن عضو شرکت باشند؟

افرادی میتونن عضو شرکت باشد که سن قانونی بالای 18 سال را داشته باشند

سرمایه اولیه شرکت چقدر میتونه باشه و فرقی هم داره؟

حداقل سرمایه ای که در اساسنامه شرکت میتونید تعریف کنید 1.000.000 ریال هست. بله کم یا زیاد بودن سرمایه مهمه به این علت که شما هر زمان در مناقصه و مزایدات و یا جهت تسهیلات بانکی بخواهید اقدامی انجام بدید به سرمایه اولیه شما در اساسنامه دقت میکنند ومهم است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *